Iako smo na vrijeme rezervisali Windowse 10 putem zvanične Get Windows 10 aplikacije i uprkos činjenici da se sama nadogradnja na kraju pokazala kao prilično bezbolna, prvi koraci zapravo i nisu prošli tako glatko.

***

Nekoliko dana uoči izlaska novih Windowsa, primjetili smo kako se na našoj C particiji pojavio novi folder sa već downloadovanom instalacijom Windowsa 10. I baš kao što smo očekivali, istu nije bilo moguće pokrenuti prije zvaničnog izlaska operativnog sistema.

Međutim, ono što nismo očekivali je Microsoftova odluka da instalaciju omogući “u talasima”, zbog čega notifikaciju o tome kako Windows 10 možemo instalirati nismo dobili u ponoć 29. jula, kada smo joj se i nadali. Nismo je dobili ni u jutarnjim satima tog dana, do kada smo očekivali da će se pojaviti u najgorem slučaju, tako da smo bez imalo strpljenja pokušali zaobići Microsoftova ograničenja i instalaciju pokrenuti sami. Ponovo smo downloadovali neke ključne fajlove, a potom smo pokušali manuelno pokrenuti nadogradnju - prvo putem Command Prompta, a onda i putem Microsoftovog MediaCreationTool alata za nadogradnju.

I dok je nadogradnja sa Windowsa 7 ili Windowsa 8/8.1 na Windows 10 izuzetno jednostavna, “čista instalacija” je nešto komplikovaniji proces - prvo ćete morati nadograditi svoje stare Windowse na Windows 10 kako bi se oni automatski aktivirali, nakon čega ćete moći odraditi standardnu instalaciju sa DVD-a ili USB-a.

No, rezultati su izostajali - Windows 8.1 je uporno izbacivao greške i obavještenja o tome kako ne može pokrenuti nadogradnju na Windows 10, dok je MediaCreationTool jednostavno izbacivao “Something happened: something happened” poruku.

Nakon toga smo odlučili downloadovati Windows 10 ISO fajl putem već spomenutog MediaCreationToola, što se na kraju pokazalo kao najbolje rješenje. Ubrzo potom, ISO fajl je bio na našem disku i instlacija je mogla početi - i to bez njegovog snimanja na DVD, jer je sve radilo savršeno i nakon mountanja ISO fajla unutar Windows Explorera.

1/1

Sama instalacija je protekla bez ikakvih problema i tokom nje smo morali jedino odabrati da li želimo sačuvati već instalirane aplikacije, te spašene fajlove i postavke ili ne. Naravno, nakon instalacije je moguće podesiti i neke osnovne opcije, na što vam svakako preporučujemo da obratite pažnju, umjesto da kliknete na tipku Use Express Settings.

Naime, klikom na Customize Settings ćete pronaći opcije u kojima možete isključiti automatsko slanje određenih podataka Microsoftu, koje oni kasnije mogu podijeliti sa svojim “pouzdanim partnerima”.

To između ostalog uključuje podatke poput vaših kontakata i unosa sa kalendara, vaš “advertising ID” koji mogu koristiti različite aplikacije za prikaz reklama, vašu lokaciju, automatsko konektovanje na “preporučene otvorene mreže” i mreže koje su podijelili vaši kontakti, te podatke o vašem korištenju Microsoftovih web browsera kako bi isti kasnije mogli efikasnije “predviđati” vaše namjere i “ubrzati surfanje, poboljšati čitanje i učiniti ukupno iskustvo boljim”.

Nakon što smo podesili sve te opcije, dočekao nas je i novi Windows 10 desktop - zajedno sa novim crnim taskbarom, novim-starim Start menijem, ali i sa našim starim wallpaperom (istini za volju, rezolucija na ekranu nije bila nativna, ali je sve proradilo kako treba nakon brzinskog restartovanja sistema).

Drugim riječima, nadogradnja sa Windowsa 8.1 je bila brza i potpuno bezbolna - svi naši fajlovi su ostali na svojim starim mjestima, sve hardverske komponente i dalje rade bez problema, bez da smo morali manuelno instalirati bilo kakve drajvere, a sve aplikacije i igre koje smo isprobali su na Windowsima 10 radile isto kao i na Windowsima 8.1 - besprijekorno.

Windows 10 se usput i automatski aktivirao, pa se nismo morali brinuti ni oko toga, tako da nam je jedino preostalo da počnemo sa njegovim korištenjem i navikavanjem na promjene. A one su, barem na prvi pogled, itekako dobrodošle - Start meni je ponovo sa nama, ali u nešto drugačijem izdanju. Omraženi Charms, koji smo u prošlim Windowsima bezbroj puta slučajno pokrenuli pomicanjem miša u gornji ili donji desni ugao ekrana, je stvar prošlosti. I da, kompjuter ponovo možemo ugasiti iz Start menija, bez da na Start tipku moramo kliknuti desnom tipkom miša!

No, za naše detaljnije utiske i analizu Windows 10 interfejsa ćete ipak morati pričekati sutrašnji tekst, u kojem ćemo se osvrnuti upravo na novi Start meni i druge promjene u interfejsu.