Dan D je konačno stigao: skoro tri godine nakon lansiranja kontroverznih Windowsa 8 i nešto manje od godinu dana nakon predstavljanja njihovog nasljednika, koji je iz nekog razloga preskočio brojku 9 koju su svi očekivali u njegovom imenu, Microsoft je danas konačno objavio finalnu verziju svog novog operativnog sistema.

I već je od početka bilo jasno da Redmond želi pridobiti sve one korisnike koji su ostali razočarani Windowsima 8 - obećali su nam “najopsežniju platformu ikad”, povratak Start menija i interfejs prilagođen tastaturi i mišu… sve dok svoj hibridni laptop ne rastavimo na tablet i tastaturu. A onda su početkom godine objavili i bombastičnu vijest kako će Windows 10 u prvih dvanaest mjeseci nakon izlaska biti dostupan potpuno besplatno svim korisnicima legalnih kopija Windowsa 7 i Windowsa 8/8.1.

U međuvremenu su predstavili i svoj novi web browser - Project Spartan, a.k.a. Microsoft Edge - koji će u Windowsima 10 zamijeniti omraženi Internet Explorer, kao i desktop verziju Cortane, no o svim tim, ali i mnogim drugim novitetima ćemo pisati tokom idućih deset dana. Naime, iako je Windows 10 Technical Preview bio dostupan kao besplatan download još od oktobra prošle godine, Microsoftov novi OS do sada nismo isprobali, jer smo odlučili čekati finalnu verziju, tako da ćemo vam tokom idućih sedmicu i kusur prenositi naše utiske na dnevnoj bazi. Osvrnućemo se na najveće novitete i promjene, surfaćemo koristeći Edge, družićemo se sa Cortanom i snimaćemo gameplay iz Heroes of the Storma uz pomoć nove Xbox aplikacije.

Drugim riječima, ukoliko ste jedan od naprednih korisnika koji su već isprobali Windows 10 tokom proteklih desetak mjeseci, dosta stvari o kojima ćemo pisati će vam vjerovatno biti već poznato (naravno, preporučujemo vam da bacite pogled i na našu analizu - možda otkrijete i neki novi detalj). Svi drugi, koji su kao i mi čekali da Microsoft finalizira svoj novi operativni sistem, mogu slobodno zavrnuti rukave i pripremiti se na detaljno upoznavanje sa novim Windowsima!

1/1

A dok čekamo da se Windowsi 10 instaliraju na našu testnu mašinu (nadali smo se ranijoj automatskoj nadogradnji, ali smo ipak morali downloadovati zvanični ISO fajl), podsjetićemo vas na neke od osnovnih informacija o njima - uključujući i minimalne sistemske zahtjeve. Također, u nastavku ćete tokom idućih nekoliko dana moći pronaći i linkove na preostalih devet nastavaka današnjeg teksta, tako da ćete u budućnosti svim dijelovima našeg specijala ‘Deset dana Windowsa 10’ moći pristupiti sa ove stranice.

- Deset dana Windowsa 10: nadogradnja i prvi utisci
- Deset dana Windowsa 10: novi interfejs i povratak Start menija
- Deset dana Windowsa 10: Task View i virtuelni desktopi
- Deset dana Windowsa 10: Microsoft Edge
- Deset dana Windowsa 10: novi Windows Store i univerzalne Windows 10 aplikacije
- Deset dana Windowsa 10: DirectX 12, Xbox aplikacija i igranje na Windowsu 10
- Deset dana Windowsa 10: Cortana
- Deset dana Windowsa 10: Tablet Mode
- Deset dana Windowsa 10: noviteti koje smo zaboravili spomenuti

Dostupne verzije

Windows 10 je dostupan u sedam verzija, od kojih destkop korisnici trebaju obratiti pažnju na njih dvije - Windows 10 Home i Windows 10 Pro.

Windows 10 Home je, kao što mu i samo ime kaže, namijenjen prosječnim korisnicima, a radiće na desktop, laptop i 2-u-1 računarima, ali i tabletima sa ekranskim dijagonalama većim od 8 inča. Sa druge strane, Windows 10 Pro donosi neke dodatne opcije koje će biti od koristi manjim firmama i koje, prema Microsoftovim riječima, uključuju “smanjene troškove menadžmenta, brži pristup sigurnosnim nadogradnjama i pristup najnovijim inovacijama iz Microsofta na stalnoj osnovi”.

Vrijedi napomenuti i to kako Windows 10 Mobile, namijenjen naprednim telefonima i tabletima sa ekranskim dijagonalama manjim od 8 inča, neće biti objavljen zajedno sa desktop verzijom, te kako tačan datum njegovog izlaska za sada nije poznat.

Minimalni sistemski zahtjevi

Što se tiče sistemskih zahtjeva, za instalaciju Windowsa 10 će vam biti neophodno barem:

- procesor frekvencije 1GHz
- 1GB RAM-a za 32-bitnu, odnosno 2GB RAM-a za 64-bitnu verziju
- 16GB prostora na disku za 32-bitnu, odnosno 20GB prostora na disku za 64-bitnu verziju
- DirectX 9 grafička kartica sa WDDM 1.0 drajverima
- ekran rezolucije 800x600 piksela

Način nadogradnje

Korisnici Windowsa 7 i Windowsa 8/8.1 koji imaju instalirane najnovije nadogradnje za svoj OS, već neko vrijeme su u svom taskbaru mogli vidjeti ikonicu za pokretanje Get Windows 10 aplikacije, koja će se pobrinuti za pozadinski download novih Windowsa, a kada dođete na red za njihovu instalaciju, ista će vas o tome obavijestiti posebnom notifikacijom.

Pored toga, nove Windowse možete downloadovati i sa zvanične Microsoftove stranice - na taj način ćete dobiti posebnu MediaCreationTool aplikaciju sa kojom možete pokrenuti nadogradnju svog aktuelnog operativnog sistema na Windows 10, ili kreirati Windows 10 ISO fajl, odnosno instalacioni Windows 10 USB stick.