Proizvođači hardvera uz svoje telefone ponekad poklanjaju i navigacioni softver ali to najčešće nije slučaj. A i ti poklonjeni softveri često nemaju mape koje vam trebaju, pa onda opet treba posegnuti za novčanikom.

U svjetlu toga, informacija da je MapFactor GP Navigation softver potpuno besplatan za upotrebu, zvuči odlično. Naravno, odmah se postavlja pitanje kako neka kompanija može uspješno poslovati ako svoj glavni proizvod nudi besplatno. Odgovor je vrlo jednostavan – ako želite koristiti softver bez plaćanja na raspolaganju su vam podaci Open Street Maps projekta, odnosno mape koje kreiraju volonteri ovog sjajnog web servisa. Ako želite profesionalne mape sa mnogo više detalja, poput onih koje se korite u TomTom softveru, njih ćete morati platiti. I to je sve, radi se o prilično standardnom open source modelu poslovanja, koji se već pokazao kao uspješan.

Kompanija MapFactor nudi i druge navigacione softvere, uglavnom za hardverske uređaje koji se ugrađuju u vozila, tako da im aplikacija za Android služi prvenstveno kao dobra reklama, mada ne sumnjamo da postoje korisnici koji žele imati i najbolje moguće mape i spremni su za njih i platiti. Zanimljivo je da postoji i aplikacija za Windows platformu, pa ako posjedujete neki tablet uređaj sa ovim OS-om, možete MapFactor koristiti i na njemu.

1/1

Najbolja osobina MapFactora je što mape skidate na SD karticu kada imate Internet konekciju, tako da nema potrebe za stalnom Internet konekcijom, kao što je to slučaj sa Google navigacija. Ovo je za naše tržište vrlo važna osobina, pošto su usluge mobilnog Interneta još uvijek prilično visoke. 

Ostale osobine softvera su uporedive sa konkurencijom, pa ako vas proizvođač telefona nije nagradio navigacionim softverom, MapFactor je naša preporuka.

Link na Google play prodavnici je:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mapfactor.navigator

Web adresa proizvođača:
http://navigatorfree.mapfactor.com/en