Autoru ovog programa, Ericu Raijmakersu, očigledno ne smeta to što Internet pretraga pojma "Vidiot" izbacuje sve, samo ne njegov softver – a, trebalo bi mu smetati, budući da je riječ o jednom od najlakših video editora ikad i automatski, izuzetno korisnom programu. Ovaj besplatni alat za montažu videa namijenjen je nelinearnom editovanju u vrlo jednostavnom interfejsu u kojem će se snaći i najveći početnici.

Vidiot omogućuje redanje video klipova na timelineu, trimovanje snimaka, dodavanje audio traka za pozadinski zvuk ili soundtrack, kao i ubacivanje tranzicija između scena. Pri tome od video formata podržava MP4, AVI i MOV; zatim, MP3 i WAV za audio trake, te JPG, PNG, BMP, GIF, TIFF, TIF i TGA slike, ako ih želite ubaciti između klipova.

Međutim, najprije valja spomenuti dvije vrlo bitne stvari – kao prvo, budući da je Vidiot u vrlo ranoj verziji (0.3.6), očekujte određene probleme. Konkretno, program problematično barata MOV fajlovima i ruši se kada pokušate importovati neke od njih. To ćete riješiti prebacivanjem MOV snimaka u AVI format, što možete vrlo elegantno odraditi u također besplatnom Freemake Video Converteru. I kao drugo, a povezano sa činjenicom da je još uvijek u ranoj fazi razvoja, Vidiot je prvenstveno namijenjen slaganju kućnih videa i drugim vrstama nekomercijalnog rada, uključujući i edukaciju. Dakle, ako nikada do sada niste montirali video, a smatrate da će vam to trebati nekada u životu, možete komotno početi od ovoga kako biste pohvatali osnove. Ta ne zove se program džabe "Vidiot" – svako ga može savladati.

Rad u Vidiotu počinjete pokretanjem novog projekta u Project/New. Jednostavni vodič će vas pitati da li želite da automatski ubaci selektovane fajlove na timeline ili da vi to ručno uradite naknadno. Ako odaberete "Empty project", fajlove dodajete preko Project menija, a da biste ih mogli odvući na timeline, odaberite "Add Sequence".

E, ovdje do izražaja dolazi sva lakoća korištenja ovog programa. Recimo, trimovanje klipova radite jednostavnim povlačenjem njihovih rubova, a ako želite odsjeći neki dio iz sredine snimka, u Sequence meniju imate opciju "Split at cursor" koja će, je li, precvikati video na željenom mjestu. Strelicama na tastaturi možete precizno pomjerati kursor kako biste na ovaj način izdvojili tačno onaj dio koji želite.

1/1

Tranzicije između scena dodajete jednostavnim desnim klikom na klip i odabirom neke od opcija zatamnjivanja i prelaza: fade in, fade out, crossfade to next i crossfade from previous. Tranzicije u montiranom videu će biti označene tankim ljubičastim blokom između klipova, a autor napominje da funkcionišu i za zvuk. Bilo bi lijepo da postoji više vrsta tranzicija, ali ovo su neke osnove i što se mene tiče, to je sasvim dovoljno za program ovog kalibra.

Desnim klikom na klip također možete odvojiti zvuk od pratećeg video snimka (Unlink audio and video clips), za slučaj da želite obrisati audio ili ga iskoristiti na nekom drugom mjestu. Dodatne audio i video trake dodajete iz Sequence menija, što znači da, uprkos tome što Vidiot zasad cilja na kućnu upotrebu, sa njim možete napraviti i relativno kompleksne "filmiće". Isto tako, klipovi će se po defaultu "lijepiti" jedni za druge, pa ne morate strahovati od nekonzistentnih prelaza između scena i preklapanja snimaka. Klik na klip će u srednjem dijelu interfejsa otvoriti i opcije prozirnosti, rotacije videa, kao i slider za podešavanje jačine njegovog zvuka. Kao što rekoh, Vidiot je zaista lagan za korištenje.

I konačno, sve to ćete renderirati "Render" opcijom, također u Sequence meniju. Postavke za renderiranje ne tuše suvišnim opcijama i po defaultu će se video eksportovati u MPEG4 formatu – ali, osim njega, tu su i H264, H265, Theora i VP8. Dešavalo mi se da je eksportovani video na djelić sekunde malo trzao u jednom dijelu, ali ovakve boljke se mogu pripisati ranoj verziji.

Jedina veća mana programa je to što tekstom barata na relativno primitivan način – dodavanjem titla preklapanjem PNG slike sa tekstom preko klipa. Mislim, bilo bi malo previše da je sve savršeno prije nego što je stvar dogurala do 1.0 izdanja.

U svakom slučaju, svi (totalni) početnici u svijetu videa imaju moju preporuku da svoje prve projekte naprave u Vidiotu, budući da će to moći uraditi brzo i na dovoljno lagan način da ih čitav proces ne odbije od video montaže. Njegovu najnoviju verziju možete pronaći na linku ispod, a pored Windowsa, dostupan je i za Linux:

http://sourceforge.net/projects/vidiot/

Cijena: besplatno

PLUS
Jednostavno i lagano korištenje, opcije

MINUS
Bugovi, potrebne opcije za tekst i više tranzicija

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Windows XP/Ubuntu
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM