Arq je aplikacija za pravljenje backupa podataka i njihovo uploadanje na neki od cloud servisa za pohranu podataka. Program je do sada bio dostupan samo za OS X korisnike, ali u njegovoj najnovijoj, četvrtoj verziji, omogućena je i podrška za Windows – tačnije, Win7 i novije Microsoftove operativne sisteme.

Program ima podršku za Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive, Amazon S3 i Glacier. Upravo je ovo objedinjavanje različitih cloud servisa u kombinaciji sa prostim interfejsom glavni Arquov adut.

Instalacija je ultra-jednostavna, budući da je na korisniku samo da se složi sa standardno preopširnim uslovima korištenja, poslije čega će se Arq ugnijezditi na primarnoj particiji, bez pitanja. Autori su se u dizajniranju Arquovog interfejsa vodili minimalizmom, tako da vas on neće zasipati naprednim opcijama prije nego što vam zatrebaju. Nakon povezivanja sa servisima na koje želite uploadati dokumente ili fotografije tj. upisivanja njihovih podataka za logiranje, na vama je da odaberete dovoljno jaku enkripcijsku šifru, za koju vam program naglašava da ostaje isključivo na vašem računaru. Pri tome se vaši podaci enkriptiraju prije uploada, što je ključna sigurnosna stavka kod ovakvog programa.

Nakon ovog minimalnog podešavanja, Arq će po defaultu kreirati backup zadatak kompletne C: particije – jasno, ako ovo ne želite, na raspolaganju imate mogućnost selektovanja foldera koje u cloudu želite redovno ažurirati. Novi fajlovi će biti uredno dodani postojećem backup profilu, a program će čuvati i različite verzije izmijenjenih fajlova, koje ćete moći selektovati i vratiti po datumima ako ih slučajno obrišete.

Podjednako lako možete vratiti podatke na računar, naprimjer nakon formatiranja diska: naprosto odaberete cloud servis u "Restore Files" listi u glavnom prozoru, sačekate da se učita backup arhiva i onda – zamislite – pritisnete dugme "Restore". 

Pored toga, Arq automatski izbjegava uploadanje istih fajlova i tako štedi vrijeme potrebno za kreiranje svake iteracije backupa. U listi cloud destinacija do koje dolazite klikom na File/Properties, možete podesiti učestalost automatskog backupa ili ga naprosto isključiti – uploadanje ručno možete odraditi klikom na Backups/Back Up Now. Yep, ovaj program mogu koristiti i kaktusi.

Tu je čak i opcija ograničavanja brzine uploada, da vam Arq ne proždere vezu, kao i slanja email obavijesti po obavljenom zadatku.

1/1

Nažalost, budući da je Arq friško prebačen sa OS X-a na Windows, verzija za Microsoftov OS pati od poprilično iritantnih bugova. Najozbiljniji se tiče rušenja komponente programa "ArqAgent", zbog čega je ponekad povezivanje sa željenim cloud servisom onemogućeno. Dok se ovo prilikom našeg testiranja dešavalo samo povremeno na 64-bitnom Windowsu 7 i samo za Google Drive (veza sa Microsoftovim OneDriveom je radila besprijekorno), na 32-bitnoj verziji Windowsa 7 je do rušenja ArqAgenta dolazilo stalno. Drugim riječima, Arq nam je na 32-bitnom sistemu bio potpuno neupotrebljiv, pa imajte to u vidu ako ga želite oprobati.

Vjerujemo da će autori Windows verziju programa relativno brzo ispolirati, budući da one manje bugove redovno krpe. Tako je u prije par dana objavljenoj 4.1.0.0 verziji popravljen niz bugova vezanih za povezivanje sa Dropboxom, čudno ponašanje programa nakon rušenja ArqAgenta i slično.

U svakom slučaju, tu je i jednomjesečni demo, pa predlažemo da ga isprobate, ako ni zbog čega drugog, onda barem zbog maksimalne jednostavnosti korištenja.

https://www.arqbackup.com/

Ocjena: 4

Cijena: 40 dolara

PLUS
Jednostavnost i lakoća korištenja, funkcionalnost, sigurnost

MINUS
Bugovi, bugovi, bugovi (barem u Windows verziji)

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Windows 7 ili OS X 10.7