A, agencija "INSERT" nas je prošle sedmice obavijestila da je prestigla Microsoft i objavila finalnu verziju svog programa za prevod razgovora u Skypeu u stvarnom vremenu. Insert Translator for Skype je istinski jedinstvena stvar na našim prostorima – radi se o programu iza kojeg stoje programeri Hamdo Kentra iz Sarajeva i Dragan Miljojčić iz Niša, koji u svojoj agenciji "INSERT" već dugo rade na specijalizovanom softveru za slijepe korisnike računara. 

Njihov Translator for Skype omogućuje tekstualni i izgovoreni prevod hrpe jezika – program može prevoditi više od 80 jezika, sadrži izgovor za više od 50 njih, a prepoznaje govor na više od 30 jezika. Najpopularniji strani jezici od najvećeg interesa za bh. i regionalne korisnike – engleski, njemački, italijanski, itd. – potpuno su podržani i rečenice izgovorene na stranom jeziku program će prevesti i izgovoriti na vašem.

Dakako, da bi sve funkcionisalo, nakon instalacije Prevodioca za Skype, u njegovim opcijama valja podesiti maternji i strani jezik. Također, programu možete odrediti koje će od jezika prevoditi i izgovarati, kao i glasovni stil za svaki od njih.

Poslije toga je potrebno da učesnici u razgovoru pokrenu Skype poziv, te u Prevodiocu na svojim računarima pritisnu dugme "Connect" (ili "Uključi konverzaciju", zavisno od toga na koji jezik ste prebacili interfejs), da se program poveže sa Skypeom. Za optimalne rezultate i smisleno prevedene rečenice, morat ćete pričati relativno sporo i u relativno prostim rečenicama, istovremeno pazeći na to da nema glasne pozadinske buke. Par momenata nakon što nešto izgovorite u mikrofon, Insertov Prevodilac za Skype će to izgovoriti na drugom jeziku za vašeg sagovornika. Evo kako to izgleda u praksi:


Da bi sve glatko proteklo, izuzetno je bitno tokom čitave konverzacije održavati odmjeren i jasan govor. Čak i tada, neki od prevoda su nam bili komični zbog neispoliranog prepoznavanja govora (npr. "Pobiše se" je pretvoreno u "Popuši se" i onda prevedeno u "Suck it"). U drugim, pak, slučajevima, program je bio iznenađujuće dobar u prepoznavanju izgovorenih riječi i semantičkih struktura. Zbog grešaka ga ne bismo preporučili za ozbiljnu poslovnu komunikaciju (barem ne sa neduhovitim ljudima), ali sve dok ne očekujete univerzalnog prevodioca iz Star Treka, Insertov Prevodilac bi vam mogao itekako biti koristan kao veliki korak ka rušenju jezičkih barijera.

Da bude još bolje, u slučaju da ne želite pričati ili nemate mikrofon, Insert Translator će prevoditi i tekstualne poruke koje upišete u njega – te ih izgovarati sagovorniku. Nešto kao internacionalni chat sa prevodom u stvarnom vremenu. Autori napominju i to da njihov Prevodilac podržava i grupne razgovore u Skype konferencijama. Super? Itekako.

Ovdje valja napomenuti da smo se susreli sa omanjom smetnjom prilikom testiranja Prevodioca u vidu error poruke "Unable to download counter.php from www.easycounter.com". U slučaju da se i vama pojavi, možete je ignorisati, budući da alat bez ikakvih problema radi nakon toga. Hamdo Kentra nam je rekao da će u budućim verzijama to biti ispravljeno.

Također, predlažemo da Prevodilac za Skype isprobate na 64-bitnom operativnom sistemu; tokom našeg testiranja, program je na 32-bitnom OS-u bio spor u procesiranju prevoda i generalno se ponašao bugovito, dok je na 64-bitnom sistemu funkcionisao kao podmazan. Ne mora nužno značiti da je problem u programu – možda je došlo do konflikta sa nekim od drivera ili drugih programa. U svakom slučaju, na raspolaganju imate i demo sa ograničenjem sesija od 45 minuta, pa navalite.

1/1

Sad se vjerovatno pitate zašto Insert Translator for Skype, s obzirom na revolucionarnu ideju na kojoj se zasniva, nije podigao više prašine na domaćem i regionalnom IT tržištu? Prema Kentrinom mišljenju, najveću prepreka za njegovu raširenu upotrebu predstavlja oklijevanje od strane bh. zajednice – ljudi na ovim prostorima možda imaju problem da prihvate to da i naši programeri mogu stvoriti nešto što je na svjetskom nivou, na nivou korporacije kao što je Microsoft.

Insert Translator for Skype podržava Windows 7 i novije operativne sisteme, a ukoliko nakon isprobavanja demoa budete zadovoljni, puna verzija košta 10 eura. Štaviše, svaki sretni sedmi korisnik koji downloada alat dobit će njegovu kompletnu verziju – besplatno. 

http://www.ainsert.com/index.php?lang=Bos

Cijena: 10 eura

PLUS
Jednostavan interfejs, podržani jezici, prevod većinom OK

MINUS
Bugovi, greške u prevodu

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Windows 7, Microsoft .NET Framework 3.5