"Podijeli, pa vladaj", rekli su Rimljani davno, kada je grožđe bilo ono što je danas ananas, ako znate na šta mislim. A, ako ne znate, nikom ništa. Enivej, EaseUS-ov Partition Master je program za dijeljenje, spajanje, povećavanje, smanjivanje, pomjeranje i kopiranje particija, a sve to bez potrebe za formatiranjem diska i opasnosti od gubitka podataka. Partition Master je čisto oličenje jednostavnosti i u nebrojenim situacijama nam je pomogao kada nam je zatrebalo da napravimo novu particiju ili povećamo staru (naprimjer, radi testiranja nekog operativnog sistema u dual bootu).

Glavna novost u njegovoj desetoj verziji je mogućnost migracije operativnog sistema na novi disk, pri čemu su osim hard diskova podržani i SSD-ovi – autori navode da je Partition Master 10 sada kompatibilniji s ovim drugim nego u prijašnjim verzijama. Migraciju možete odraditi odabirom odgovarajućeg dugmeta na listi opcija na lijevoj strani interfejsa programa, nakon čega vam ostaje da selektujete disk dovojno velik za migraciju. Partition Master će restartovati računar i kopirati sistem na odabrani disk; na vama je da zatim samo isključite i izvadite onaj koji je višak, te ostavite migrirani OS na novom disku, odnosno particiji koju će program automatski učiniti bootabilnom.

Ostali noviteti su manje bitni i uglavnom se vrte oko ispravki bugova i poboljšane kompatibilnosti sa matičnim pločama s UEFI Biosom. Međutim, to nije problem, budući da je migracija OS-a na druge diskove sama po sebi dinamitna novost ako skontamo na kakav je generalno koristan program dodana. Pored upravljanja particijama, program nudi i mogućnost prebacivanja sistema na veći disk, te kloniranja diska zajedno sa svim podacima i strukturom particija na njemu. Niz zabavnih stvari koje Partition Master omogućuje tu se ne završava: treba li vam temeljito brisanje podataka sa hard diska u slučaju da ga planirate prodati, ne morate posezati za nekim drugim programom, nego to možete uraditi direktno iz PM-a, putem Partitions/Wipe Partitions opcije, zajedno sa mogućnošću određivanja koliko puta želite prepisati particiju, da slučajno ne bi trava narasla na njoj. Najbitnija stvar je to što su interfejs i opcije toliko razumljivi, da bi bili jasni i ukomiranoj banani, tako da su male šanse da ćete uraditi nešto što ne treba – Partition Master je svo upravljanje particijama razložio na logične korake koje je lako pratiti. Kao što vidite, za sjekirom nema potrebe. Nju treba ostaviti za jufke.

1/1

Sve navedeno važi za besplatnu verziju programa – što je čini jednom od najboljih besplatnih verzija ičega, ikad – s tim da je ona predviđena samo za kućno korištenje. Za poslovnu licencu i korisničku podršku valja izdvojiti 40 dolara. Partition Master 10 Free možete skinuti odavde, dok demo komercijalnog Professional izdanja možete pronaći ovdje. Jedini problem je to što će PM pri instalaciji bez pitanja ugnijezditi u vaš sistem sumnjive procese i servise, poput nečega što se zove "Traytipagent.exe", koji će podatke o vašem računaru slati ko zna kome, pa budite oprezni šta propuštate kroz firewall kada skinete ovaj program.

Ocjena: 5

Izbor između besplatne verzije i Professional izdanja od 40 dolara.

PLUS
Broj opcija, lakoća korištenja, brzina, pouzdan rad

MINUS
Uvaljivanje reklamnih servisa u pozadini

SPECIFIKACIJE:
Minimum: 500MHz, 512MB RAM, 100MB prostora na disku, Windows XP