Resonic je novi audio player kojem je cilj ponuditi ultra-brz i responzivan rad te interfejs u kojem je lako naći željene foldere, snaći se u velikoj muzičkoj kolekciji i pokretati pjesme. Osnovna stvar koja ovaj player izdvaja od mnoštva sličnih je veliki waveform prikaz pokrenute pjesme na vrhu glavnog prozora, koji istovremeno služi i kao traka za navigaciju po pjesmi i mjesto gdje se prikazuju informacije o kvaliteti zvučnog fajla. Waveform se sasvim brzo učitava i dovoljno je krupan da bude koristan.

A, za šta bi, pitate se, mogao biti koristan taj waveform prikaz pokrenutog audio fajla i zašto bi iko uopšte koristio Resonic Player? Pa, u kombinaciji sa brzim pokretanjem playera i njegovom responzivnošću, ovo može biti vrlo praktično za ljude koji se bave obradom zvuka; naprimjer, novinarima zaposlenim na radio stanicama. Resonic Player takvima omogućuje da brzo "skoče" na željeni dio snimka, kako bi provjerili kako nešto zvuči, a bez pokretanja kakvog glomaznijeg digitalnog studija za audio produkciju ili nabadanja tačne sekunde početka željenog dijela u tradicionalnim audio playerima.

Ova naizgled sitna prednost dodatno je naglašena činjenicom da waveform dopušta i selektovanje određenog dijela (preko A-B dugmeta direktno ispod njega), nakon čega selekcija postaje loop koji se iznova i iznova ponavlja. Opet, super stvar za usputno provjeravanje kako nešto zvuči bez pokretanja većeg, sporijeg editora.

Dakako, ovu vizualizaciju možete i isključiti, kao i sve ostalo što bi vam moglo zasmetati, tako da ostane samo ogoljeni player, bez browsera fajlova. 

Pored toga, Resonic ima i par zanimljivih mogućnosti smještenih među dugmad za kontrolu playbacka. Ubjedljivo najbolja je ona koja nosi naziv "Crossfeed", namijenjena smanjivanju kretenluka u vidu moderne muzičke produkcije obilježene ekstremnom dinamičkom kompresijom. Znate, one koja vas umori već nakon 20 minuta slušanja muzike. Aktivacijom Crossfeeda dobijate sličan osjećaj kao pri slušanju starijih albuma, koji ne zvuče kao da vam bend praši direktno u mozgu. Super stvar, kažem vam.

Odmah pored njega nalazi se i dugme za privremeno prigušivanje zvuka (što možete aktivirati i držanjem SPACE tipke), za situacije kada vam je mrsko izvući slušalice iz ušiju da biste čuli zvukove iz okoline (pijano prepiranje komšija pod prozorom, kataklizmične vijesti na TV-u, itd.).

1/1

Prepoznavši potencijal svega ovoga, autori su započeli rad i na odvojenom plaćenom Resonicu Pro, koji će uz gore opisane karakteristike ponuditi i integrisanu biblioteku za upravljanje audio sampleovima i njihovo tagiranje. Stvar je za sada u zatvorenoj beti kojoj možete pristupiti samo na ozbiljan upit.

Sam player podržava sve bitne audio formate za vlasnike bogatih muzičkih kolekcija, od FLAC-a i AAC-a, pa do WMA, OGG i MP3 formata. Nažalost, budući da je još uvijek u beti, nema podršku za playliste – trenutno je orijentisan na playback po folderima. 

I konačno, Resonic Player je dostupan u portabilnoj verziji, pa nema potrebe da zagađujete sistem ako ga samo želite neobavezno isprobati. Jedno je sigurno: pod uslovom da autori nešto ozbiljno ne ukake, kod mene će se na kompjuteru zadržati jako dugo. Još kada dobije podršku za playliste... ih!

https://resonic.at/home

Cijena: besplatno za nekomercijalnu upotrebu / donacija potrebna za komercijalno korištenje

PLUS
Interaktivni Waveform, brzina, playback opcije

MINUS
Još uvijek ne podržava playliste i otvaranje grupe selektovanih fajlova

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Windows XP SP3