Nakon što je objavljena javna beta verzija inovativnog novog browsera nazvanog Project Maelstrom i zasnovanog na tehnologiji koja pokreće BitTorrent, naprosto smo ga morali detaljnije isprobati.

Ovaj web browser je izgrađen na Chromiumu i baš kao i svaki drugi sličan program, u stanju je učitavati tradicionalne HTTP sajtove. Ono po čemu se od njih razlikuje je brisanje granice između tradicionalnog surfanja webom i konzumiranja multimedijskog sadržaja, a za demonstraciju toga, najbolje je da posjetite BitTorrent Bundles, prodavnicu legalnih torrenata. Klikom na magnet link otvarate spisak dostupnih fajlova koji se učitavaju odmah u browseru – nema potrebe da ih odvojeno skidate na disk pomoću BitTorrent klijenta.

To znači i da web sajtovi mogu biti distribuirani na sličan način. Odmah po pokretanju Maelstroma dočekat će vas početna stranica na kojoj ponosno stoji "This is a webpage, powered by X people + you, not a central server". U trenutku kada smo ga mi pokrenuli, taj broj ljudi je bio 1644 i konstantno je rastao.

Web sajtovi sa ovakvim browserom više ne moraju biti smješteni na nekom serveru – Maelstrom omogućuje decentralizovani besplatni hosting web sajtova pogonjen BitTorrent protokolom, baš kao što isti protokol omogućuje i decentralizovani hosting multimedijskih sadržaja poput filmova. Ako vam je palo na pamet da ovo može učiniti određene sajtove otpornijim na pokušaje gašenja, u pravu ste. Žele li vlasti neke države ukinuti neki sajt, to će im sa ovom tehnologijom teško poći za rukom, budući da sajt nije dostupan na jednoj lokaciji koju je lako eliminisati ili odsjeći, nego se distribuira pomoću korisnika širom svijeta.

Osim ove potencijalno revolucionarne funkcionalnosti ispod haube, Maelstrom je skoro identičan Chromeu, a jedina očigledna razlika je sekcija sa Torrent postavkama. U njoj možete podesiti koliko želite učestvovati u dijeljenju sadržaja, brzinu uploada i downloada i odrediti veličinu streaming cachea (sve iznad 10GB može usporiti rad programa). Autori naglašavaju da vaš računar neće učestvovati u dijeljenju nelegalnog sadržaja ako i sami ne koristite dotični. Dakle, ne morate se brinuti da ćete i ne znajući biti podložni kojekakvim policijskim istragama. Tako je, barem, teoretski, a vrijeme će pokazati da li će i kako sve ovo zaživiti.

1/1

E, sad, iako je riječ o odličnoj ideji koja web zaista može učiniti otvorenijim i otpornijim na razna regulatorna tijela, za sada je bolno očigledno da je browser u testnoj fazi. Štaviše, nije mi baš jasno ni zašto je označen kao beta. Za početak, meni bi iz nekog razloga prestajao učitavati BitTorrent sajtove čim bih restartovao računar, tako da sam ga mogao testirati samo ako bih ga instalirao svaki put po pokretanju sistema. Također, neki korisnici su prijavili zaglavljivanje pri instalaciji i korištenju, a tu je i pucketanje zvuka u YouTube videima.

I konačno, tu je generalni problem zbog činjenice da je Maelstrom djelo kompanije BitTorrent, koja se nije baš proslavila brigom o zaštiti privatnosti svojih korisnika. Njihov µTorrent klijent je u zadnje vrijeme često pod udarom torrent komune zbog tajnog uvaljivanja alata za rudarenje BitCoina, kao i zbog serviranja reklama unutar aplikacije. Stoga je vrlo teško zamisliti budućnost u kojoj firma neće na neki način pokušati zloupotrijebiti i ovaj browser.

Project Maelstrom je za sada dostupan samo za Windows, uz obećanu OS X verziju, dok Linuxa nema ni na horizontu. Na ovom linku imate i razvojne alate, među kojima su oni za optimizaciju (za sada statičnih) web sajtova za distribuiranje putem BitTorrenta.

http://project-maelstrom.bittorrent.com/

Cijena: Besplatno

PLUS
Zanimljiva ideja, brzina

MINUS
Bugovi, treba još dosta rada na tehnologiji

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Windows