Ako korisnici Windowsa imaju mnogo problema sa nekim softverima, onda su to svakako raznorazni adware i malware programi koji se skoro konstantno pokušavaju infiltrirati na naše kompjutere tokom instalacije raznoraznog freeware softvera. A onda smo otkrili da sebi posao njihovog zaobilaženja možemo barem donekle olakšati.

I to potpuno besplatno, sa programom prigodno nazvanim Unchecky. Naime, Unchecky će se nakon instalacije smjestiti na listu pokrenutih Windows servisa i odatle će skenirati sve buduće instalacije drugih programa. A kada i ukoliko otkrije da neki program na vaš kompjuter želi instalirati neželjeni softver, Unchecky će automatski... pa, uncheckirati sve one kvačice koje su po defaultu obilježene prilikom instalacije raznoraznih toolbarova i ostalog smeća.

No, neće vam svaki adware/malware ponuditi opciju da ga zaobiđete, pa će vam Unchecky u slučaju programa koji pokreće instalaciju nečeg trećeg i pri tome vam ne nudi opciju da to zaobiđete, javiti da biste na kompjuteru uskoro mogli pronaći i nešto neželjenog softvera. Nažalost, to je sve za što je Unchecky sposoban, pa je na vama da odaberete da li spomenuti program želite instalirati i tako rizikovati dodatnu instalaciju adwarea/malwarea ili ćete instalaciju na vrijeme prekinuti i potražiti neki alternativni program.

http://unchecky.com

1/1