Ako zanemarimo dobre stare prijatelje olovku i papir, sve što nam preostaje je da potražimo neki offline program sa kojim ćemo moći brzo i jednostavno konvertovati skoro sve što nam padne na pamet. I tu na scenu stupa Convert, besplatni program za Windowse (95 i novije), koji u minimalističkom interfejsu nudi gomilu opcija.

U biti, riječ je o programu koji vam omogućava da brojčanu vrijednost neke jedinice konvertujete u neku drugu, a ono gdje Convert briljira je broj podržanih jedinica. I odmah vas moramo razočarati – obzirom da je riječ o malenom offline programu, možete zaboraviti na konvertovanje vrijednosti raznih novčanih valuta. Ali, ukoliko vam trebaju opcije konvertovanja jedinica površine, dužine, vremena, svjetlosti ili zapremine (između ostalog), Convert je alat za vas.

Sve što trebate uraditi je odabrati jedinice koje želite koristiti, upisati cifru koju želite konvertovati i to je to. Najveći dio interfejsa programa otpada na ukupno 22 taba sa tipovima mjernih jedinica, raspoređena u 3 reda i dva polja u kojima birate input i output jedinice. Ispod toga su smještena input i output polja za konkretne brojčane vrijednosti koje konvertujete i to je to.

Dobra stvar je i mogućnost prilagođavanja interfejsa vlastitim preferencijama – tako u opcijama možete isključiti prikazivanje bilo kojeg od ponuđenih tabova, pa ukoliko mislite da vam nikada neće zatrebati konverzija jedne jedinice za gustinu u drugu, dotični tab možete slobodno isključiti. Isto tako, ukoliko vam zatreba mogućnost konverzije neke od jedinica koje nisu podržane u programu, Convert nudi i Custom tab, u kojem možete ubaciti nove mjerne jedinice i potom podesiti uzajamne odnose njihovih vrijednosti.

Pa, ukoliko želite ili morate zaobići Google u situaciji kada vam zatreba konverter skoro svih zamislivih mjernih jedinica, svakako bacite pogled na Convert.

http://joshmadison.com/convert-for-windows/

1/1