Sa Windows Vistom, a naročito sa Windowsom 7 stigao je kraj nepisanom pravilu da se Windows XP i raniji Microsoftovi desktop operativni sistemi moraju reinstalirati jednom godišnje za optimalan rad. Uprkos tome, mnogi korisnici su nastavili tražiti način da isključe servise koji im ne trebaju, što zbog oslobađanja RAM-a na starijim i nemoćnijim računarima, što zbog toga što im određeni servisi nakon nekog vremena počnu ići na živce zbog aktivnosti na disku ili procesorskog zauzeća.

Easy Service Optimizer (zvat ćemo ga "ESO", ali ne i "Beštija") je jedan od alata koji rješava takve boljke – program je prije par sedmica objavljen u 1.0 verziji, a portabilan je, besplatan, samo pola megabajta velik i potpuno nezahtjevan. Na zvaničnom web sajtu, autori navode primjere Bluetooth servisa, te onih vezanih za štampanje i udaljeno upravljanje računarom, koje bi korisnici mogli bezbrižno isključiti ukoliko im takva funkcionalnost ne treba.

Umjesto čitanja opisa svakog servisa pojedinačno i dugotrajnog informisanja o njima, ESO omogućuje njihovo deaktiviranje putem četiri predefinisana profila: Default, Safe, Tweaked i Extreme. Na ovaj način, ESO smanjuje šansu da će zbog neopreznog i nestručnog rukovanja programom korisnici proizvesti ozbiljne probleme u funkcionisanju Windowsa, budući da je sve radikalnije izmjene lako vratiti na sigurne i defaultne postavke.

ESO podržava Windows XP i sve novije verzije, uključujući i Windows 10, a za svaku je u stanju ispravno prepoznati koji su servisi nesigurni za eksperimentisanje te ih automatski svrstati u odgovarajuće profile.

Program pregledno razdvaja pokrenute i isključene servise na osnovu različitih boja, te prikazuje kratki opis svakog od njih. Želite li onaj detaljni, desnim klikom dolazite do opcije "Edit Service", gdje se nalazi njegov širi opis, kakvog možete pročitati i u Windowsovom Services prozoru, ali i naprednije postavke vezane za defaultno ponašanje servisa u okviru pojedinačnih profila.

Listi možete dodavati servise, oduzimati ih, snimiti je u obliku prilagođenog profila, a kada budete zadovoljni podešenim, dovoljno je da kliknete dugme "Apply settings to marked services" u traci sa alatima i ESO će, jedan po jedan, poisključivati ili aktivirati sve Windows servise prema vašim preferencijama.

1/1

I kako stvar funkcioniše? Pa, odmah smo aktivirali Extreme preset u Windowsu 7 i naravno, uočili brže bootanje i responzivniji rad, uz značajno manje memorijsko zauzeće, tako da ESO zaista može olakšati život i optimizaciju OS-a za vlasnike sporijih konfiguracija. Pri tome nismo primijetili nikakvo problematično ponašanje programa, za što je najvjerovatnije zaslužna činjenica da on ne izlistava baš sve servise, nego one čijim deaktiviranjem ne možete sistem učiniti nestabilnim. Autori alata stoga upozoravaju da dodavanjem ostalih na listu možete "zeznuti" rad OS-a.

ESO podržava Windows XP i sve novije verzije, uključujući i Windows 10, a za svaku je u stanju ispravno prepoznati koji su servisi nesigurni za eksperimentisanje te ih automatski svrstati u odgovarajuće profile. Posebno nam se dopada to što Default preset njihove postavke vraća u stanje kakvo je bilo prilikom prvog pokretanja Easy Service Optimizera, a ne odmah nakon instalacije Windowsa. Preporuke!

http://www.sordum.org/8637/easy-service-optimizer-v1-0/

Cijena: besplatno

PLUS
Opcije, lakoća korištenja, interfejs, nezahtjevnost

MINUS
Ništa posebno

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Windows XP