Kvalitetnih skupih i manje skupih komercijalnih programa za obradu fotografija danas ne manjka, ali ako tražite prihvatljiv besplatni alat, čeka vas avantura života. Da, tu je GIMP, ali sporo pokretanje na Windowsu čini ga nepraktičnim za usputne brzinske korekcije.

PhotoDemon se u takvu sliku uklapa sa filozofijom zasnovanom na tri principa: prvo, program je portabilan i svega osam megabajta velik. Drugo, interfejs mu je sjajno dizajniran – dugmad su velika i lako prepoznatljiva, a raspored elemenata logičan. I konačno, treći princip kojeg se njegov kreator, Tanner Helland, pokušava pridržavati jeste brzina. PhotoDemon navodno krasi mnogo brže procesiranje određenih filtera, poput blura, nego što je to slučaj u popularnim konkurentnim besplatnim programima.

Nedavno objavljena verzija 6.6 donosi bitne novitete, s tim da se autor izvinjava korisnicima zbog toga što nije stigao ubaciti i više njih (najavljeni su, naprimjer, alati za slikanje i dodavanje teksta). Najveća novost u ovoj verziji su novi lasso, wand i polygon selekcijski alati. Oni ovaj program čine mnogo korisnijim za sitnije svakodnevne korekcije i editovanje slika, te time povećavaju vjerovatnoću da ćete PhotoDemon htjeti zadržati na disku. Štaviše, kada su besplatni editori fotografija u pitanju, PhotoDemon nam djeluje kao odlična zamjena za Paint.NET.

Posebno je kvalitetno urađena magic wand selekcija – kada kliknete na određenu tačku, u traci sa parametrima ispod otvorene fotografije možete podesiti osjetljivost selekcije, pri čemu se ona širi od početne tačke i odlično prepoznaje rubove. Želite li selektovati samo razliveni oblačić na nebu, ovo je najbrži način.

Defaultno ponašanje wanda možete izmijeniti klikom na Global mod, pri čemu će selekcija odmah obuhvatiti sve piksele na slici koji su u skladu sa početnom bojom i podešenom osjetljivošću, umjesto da se širi od jedne tačke na koju ste kliknuli. Također, osim boje, na raspolaganju među kriterijima za određivanje selekcije imate i osvjetljenje, te kompozitni mod koji kombinuje boju početne tačke i alpha vrijednosti.

Za sve selekcije je moguće podesiti i mekanu ivicu, odnosno feather, što je stvar koju rijetko viđamo u besplatnim alatima.

1/1

Drugi bitan novitet koji će olakšati život svim korisnicima je sistem automatskih nadogradnji programa, uključujući i patcheve za manje fajlove. Isto tako, PhotoDemon 6.6 je dobio podršku za RAW formate preko 200 modela fotoaparata. I konačno, tu je i hrpa ispravki vezanih za optimizaciju programa te bolji rad različitih filtera.

Čak i ako za trenutak ostavite po strani ove bitne nove mogućnosti, PhotoDemon je nakrcan korisnim opcijama. Adjustments meni sadrži sve što vam je potrebno za podešavanje osvjetljenja i boja – Curves, Levels, Vibrance, Exposure, nekakav jeftini HDR efekat, kao i Split Toning, za oživljavanje nezanimljivih fotografija. Ovdje također imate niz foto-filtera, kojima na brzinu podešavate boje i temperaturu osvjetljenja.

U Effects meniju se nalaze klasični filteri za distorziju, zamućivanje, kao i ispravljanje fotografija iskrivljenih jeftinim lećama jeftinih fotoaparata. Neki od najzanimljivijih filtera su Cross Screen, koji daje bajkovit sjaj svijetlim fotografijama, Black Light, ako želite horor scene iz noćnih mora, te simulacije prelamanja svjetla kroz staklo i crtanja olovkom u boji (na naslovnoj slici). I dakako, uz sve to, na desnoj strani interfejsa imate i prostor za layere, uz podršku za blending modove.

Jedini ozbiljan problem je to što je, uprkos brzoj primjeni kompleksnih efekata, sam interfejs trom na testnoj konfiguraciji. Slideri u filterima i parametrima su se vašem autoru pomjerali sporo kao na Celeronu, a pojedine prečice na tastaturi – npr. CTRL+D za deselektovanje – bez izuzetka ruše program. Doduše, treba reći i to da su ovi problemi nestali kada smo PhotoDemon isprobali na četverojezgrenom Core i5 procesoru, pa imajte to u vidu ako ste zaglavili sa AMD-om.

U svakom slučaju, treba li vam nešto za sređivanje fotografija prije nego što ih proslijedite nekome ili negdje, bacite pogled na PhotoDemon. Možda budete imali više sreće, pa vam program bude stabilniji.

http://photodemon.org/

Ocjena: 4

Cijena: besplatno

PLUS
Dizajn interfejsa, alati, filteri, noviteti

MINUS
Sporost na određenim konfiguracijama, osjeti se nedostatak kistova i drugih painting alata

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Windows XP
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM