Nevjerovatno, ali zahvaljujući Microsoftovim poluuspješnim eksperimentima sa interfejsom u Windowsu, raznorazne Start meni alternative su postali programi od interesa za široke narodne mase. Ovaj konkretan primjerak, međutim, nije primarno namijenen smanjivanju frustracija u radu sa Windowsom 8, nego laganom organizovanju portabilnih aplikacija, kojima zatim možete kroz klasični Start meni pristupiti na bilo kojem računaru. 

Ipak, SyMenu je mnogo više i od običnog launchera. Prije svega, s obzirom na to da je u obliku dugmeta kojeg je moguće pomjerati svuda po ekranu, naprosto ga možete odvući do Windowsovog Start menija i koristiti ga lokalno kao punokrvnu zamjenu za Microsoftov meni, ukoliko vam se više dopadaju njegove mogućnosti.

Nakon što ga skinete i raspakujete, SyMenu će najprije detektovati sve particije, foldere, Control Panel stavke i instalirane programe na kompjuteru na kojem ga pokrećete i smjestiti prečice za njih u "My Computer" i "Host Programs" menije. Ovo zadnje baš i ne funkcioniše najbolje jer linkovi do nekih programa nisu funkcionisali, a da budem iskren, nije ni posebno korisno, jer na "domaćinskom" računaru već možete pristupiti programima koji se nalaze na njemu; ne treba vam SyMenu za to. Ali, to je i jedini minus kojeg smo uočili prilikom njegovog testiranja.

Ono po čemu se SyMenu ističe jeste to što odlaskom u Tools/Get New Apps možete direktno iz njega skinuti portabilne verzije hrpe korisnih sistemskih i multimedijalnih aplikacija poput CCleanera, CPU-Z-a, Audacityja, backup alata Create Synchronicityja, Free Commandera, antimalware alata i drugih. Osim SyMenuove velike kolekcije, tu je i kompletna NirSoft kolekcija aplikacija, a sa najnovijom, 4.06 verzijom, SyMenu je dobio i podršku za Sysinternals paket.

Sve aplikacije će se smjestiti u SyMenuov folder kojeg nosite na USB sticku nakon što ih selektujete i pritisnete "Add" dugme, a direktno u njemu ih je moguće i nadograditi na najnoviju verziju. Skinute aplikacije će se automatski izlistati i u 64-bitnim verzijama, ukoliko ih imaju. You like?

1/1

Da bude bolje, sve dostupne aplikacije, kao i u Windowsovom Start meniju, možete grupisati po folderima, dodati separatore radi lakše preglednosti, a kada njihov broj nakvasa na nepregledno mnoštvo aplikacija, na raspolaganju imate i polje za njihovu pretragu radi što lakšeg i bržeg pokretanja. Preko Tools/Configuration menija čak je moguće dodati Internet adrese i Windows komande!

Ukratko, SyMenu je jedan od onih fantastično jednostavnih alata uz koje se pitate kako ste živjeli prije nego što ste ih počeli koristiti? Program je besplatan i takav će i ostati, kako veli autor Gianluca Negrelli, pa ga obavezno isprobajte ukoliko imate običaj nositi sa sobom USB stick sa velikim brojem prenosnih aplikacija za prvu pomoć.

http://www.ugmfree.it/

Ocjena: 5

Cijena: besplatno

PLUS
Praktičnost, integrisana podrška za Sysinternals i NirSoft pakete, kao i SyMenuova kolekcija korisnih programa

MINUS
Na "hvatanju" host programa treba još posla

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Windows 2000