Postoje dva tipa ljudi: oni koji svoj desktop vole uredan i sa minimalnim brojem ikonica i oni kojima je isti zatrpan svim i svačim – od shortcuta na davno izbrisane programe, preko gomile slika i fajlova koje nisu znali gdje smjestiti, pa do svježe downloadovanih fajlova.

No, čak i ukoliko se ubrajate u prvu grupu, vjerovatno vam se više puta desilo da najnoviji downloadovani fajl na brzinu ostavite na desktopu, da bi nekoliko dana kasnije pored njega smjestili i nekoliko foldera koje ćete “nekada kasnije” prebaciti negdje drugo...

No, prije nego se odlučite isključiti Windows opciju Show desktop icons, zašto ne bi isprobali AutoHideDesktopIcons, besplatan portabilni program koji će se pobrinuti upravo za ono što mu i piše u imenu? Naime, nakon downloada, program je dovoljno pokrenuti (instalacija je nepostojeća) i potom podesiti osnovne opcije i možete uživati u nikada čišćem desktopu.

Same opcije uključuju mogućnost podizanja programa sa operativnim sistemom, pokretanja u sistemskoj traci, kao i automatskog sakrivanja ikonica odmah po pokretanju programa. Što se tiče načina funkcionisanja programa, dovoljno je podesiti nakon koliko sekundi želite da ikonice nestanu sa desktopa, a vidljivim ih možete učiniti jednostavnim klikom na desktop, da bi se nakon određenog vremena tokom kojeg ne budete nijednom kliknuli na desktop ponovo sakrile. I to je to – apsolutni minimalizam kojeg će lijeni ljubitelji urednog desktopa itekako znati cijeniti.

http://goo.gl/H3sAIS

1/1

Besplatan