"Ne trebaju vam slikarske sposobnosti" – veselo obećava autor ovog programa na zvaničnom sajtu. Ako je Artweaver, čiju smo izvrsnu novu verziju nedavno testirali, jedan od najkvalitetnijih programa za realističnu digitalnu simulaciju slikanja, onda je FotoSketcher njegova sušta suprotnost. Ovaj vam alat omogućava da bilo kakvu fotografiju pretočite u "umjetničko djelo", odnosno da joj različitim filterima podarite izgled slike naslikane ili nacrtane rukom talentovanog umjetnika.

Glavni adut FotoSketchera je to što njegovi efekti i filteri idu malo (puno) dalje od onih koje inače možete pronaći u besplatnim programima za obradu fotografija. Rezultati koje sa njim dobijete zaista mogu biti uvjerljivi, naročito ako je izvorna fotografija dovoljno jednostavna ili vi pametno odaberete filtere. Naprimjer, ulične scene obrađene i dotjerane u FotoSketcheru tako da izgledaju kao da su nacrtane naliv-perom izgledaju fantastično – toliko da je nevjerovatno da je program besplatan.

Čak i ako pokušavate obraditi previše kompleksnu fotografiju, možete je pokušati pojednostaviti preko "Modify Source Image" dugmeta na traci sa alatima i "Simplify Image" opcije. Prije primjene željenih filtera preporučujemo i automatsku korekciju kontrasta i oštrine slike u Edit meniju pošto to pogoduje prebacivanju u slikarski izgled.

FotoSketcher 3.00, u skladu sa svojom zaokruženom verzijom, donosi par noviteta. Najbitniji od njih – zapravo, jedini bitan – je novi Painting 10 Brushstrokes efekat koji simulira odlučne poteze kistom koji daju dubinu slici. Kao što možete vidjeti na početnom screenshotu ispod, dotični filter je sve, samo ne amaterski, a svako ko je ikada uzeo kist u ruke može samo ostati impresioniran njegovom uvjerljivošću.

1/1

Dakako, kvaliteta Painting 10 filtera uzima svoj danak kroz sistemske zahtjeve, kao uostalom i kompletan ovaj program, pa tako, ukoliko ga samo želite isprobati, predlažemo da testne fotografije smanjite na 1024 x 768 piksela. U suprotnom, spremite se na odlaske do prozora sa šoljom kafe (čaja, mlijeka, soka, jegera) dok traje procesiranje odabranih filtera na vašoj fotografiji.

Još jedan novitet je Invert Colors opcija; dotična ne radi ništa na što niste navikli u sličnim alatima, ali lijepo je imati je na dohvat ruke u FotoSketcheru. I konačno, Thoirin je optimizovao poprilično zahtjevni Painting 4 Recursive Median Filter tako da bi sada trebao biti responzivniji prilikom eksperimentisanja sa njegovim parametrima.

Sve u svemu, FotoSketcher 3 ima preko 25 efekata od kojih većina daje uvjerljiv slikarski efekat na transforimisanim slikama, bez obzira na to želite li izgled ulja na platnu, vodenih boja ili stripovski izgled. Tu je čak i mogućnost grupnog procesiranja fajlova, kao i dodavanja teksta na slike, kojeg možete odvući gdje god želite.

S druge strane, simulacija grafitne olovke je često antiklimaktična – naročito na kompleksnim slikama (mi smo pokušali sa stećkom, ali rezultat nije ličio ni na šta). Kada je to u pitanju, najbolje će biti da se dohvatite papira, olovke – i da navalite na dobro, staro manuelno crtanje.

http://www.fotosketcher.com/


Ocjena: 4

Cijena: Besplatno

PLUS
Novi Painting 10 efekt, kvaliteta većine filtera,

MINUS
Sporost, poneki manje realističan filter

SPECIFIKACIJE:
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM