S obzirom da pišemo jedan puni članak o ovoj ekstenziji, sigurno je da je u pitanju nešto izvanredno. Iako je proces instalacije vrlo jednostavan, ono što zauzvrat dobivate je zaista sjajna stvar. Naime, Streamus je ekstenzija za Chrome web browser koja se povezuje sa najvećim izvorom muzike na Internetu, video servisom Youtube, te zapravo koristi Youtube video-klipove kao izvor svoje muzičke “baze”. Time, Youtube konačno postaje pravim muzičkim plejerom, barem dok Google ne razradi ideju da od najvećeg video servisa na svijetu konačno napravi pravi muzički servis koji će konkurisati servisima kao što su Spotify, Pandora, itd.

No, vratimo se nazad na Streamus. Kao što smo već rekli, za instalaciju i korištenje ovog playera je neophodno posjetiti Google Chrome App Store, te instalirati Streamus. S obzirom da barem kod ovih programa nema problema sa različitim adware i bloatware dodacima, ne morate se brinuti oko instalacije. Nakon toga, morat ćete restartovati Chrome i to je to – Streamus će biti spreman za korištenje.

Streamus se u Chrome integriše u gornjem desnom uglu, te će vas dočekati samo velika ikona sa slovom “S” na sebi, uz žutu oznaku sa gornje strane koja označava minimiziran servis. Ipak, pritisnite ikonicu i ona se mijenja u zelenu boju, a ispred vas će se konačno ukazati minijaturni Streamus player. Mini prozor koji se pojavljuje je bijele boje i vrlo je pregledan, te će sa lijeve strane tražiti da se logirate u vaš Google / Youtube account, dok će se sa desne strane smjestiti lista na koju možete prebacivati Youtube multimediju.  Nakon prijavljivanja na Youtube, opcija pretrage će konačno biti dostupna, te možete početi uživati u svoj muzici koju najveći video servis na svijetu ima da ponudi.

Pretragu vršite baš kao na Youtubeu, s tim da ovdje postoje određene razlike. Prva je svakako u tome da ne postoji opcija da gledate i sâm video unutar playera, te ste tako ograničeni samo na Youtube preview sličicu i zvuk. Ipak, ovo je muzički player – ako vam se gleda video, trk na Youtube onda! Međutim, predost Streamusa je u činjenici da je moguće raditi drag & drop, te možete tako stavljati rezultate pretrage na desni dio playera i slagati playlistu. Prelaskom preko odabrane pjesme se javljaju tri opcije: Play dugme, zatim “+” opcija za dodavanje na trenutno postojeću listu, te konačno mala disketa sa kojom spašavate video na zasebnu playlistu. Unutar zasebnog prostora koji se pojavljuje nakon što kliknete na disketu možete raditi quick search playlisti. Ali ako želite još bolje upravljanje listama, onda trebate odabrati Settings dugme u gornjem lijevom uglu, a koje nudi nešto detaljnije upravljanje listama. 

1/1

 

Ipak, ono što moramo naglasiti kao poveći minus jeste nedostatak nekih detaljnijih opcija upravljanja ekstenzijom. Odlaskom na opcije, sve što ćete dobiti je novi tab u Chromeu sa tek nekoliko opcija, ali svakako imate opciju biranja kvalitete videa između Auto, High i Low, što je svakako potrebno čestim korisnicima Youtubea. A s obzirom da nema prikazivanja videa, resursi neophodni za rendanje i pokretanje Flash plugina se tako mogu fokusirati na veću kvalitetu muzike. Konačno, Streamus svoju ponudu završava sa Radio opcijom, koja se krije iza WiFi ikone “nagnute” za 45 stepeni. Aktivacijom ove funkcije Streamus će Youtube pretvoriti u radio, te će vrtjeti sve video klipove od istog izvođača, u zavisnosti od rezultata vaše originalne pretrage – daleko je to od last.fma ili Spotifya, ali je i dalje jako korisna stvar.

Ono što na kraju moramo spomenuti jeste da smo uvjereni da će Streamus biti vrlo zanimljiv ne samo korisnicima, već i Googleu – ali ne iz jednako atraktivnih razloga. Naime, s obzirom da Streamus zasad uspješno zaobilazi i ne nudi integraciju Google reklama, a koristi Youtube video kao svoju muzičku bazu, bit će zanimljivo vidjeti da li će i kakve korake Google poduzeti po pitanju ovog problema. Ipak, čini se da Streamus čeka sjajna budućnost, barem dok je u beti – dakle, muzički Youtube narode, navali! 

 

 

PLUS
Player kao ekstenzija, lakoća upotrebe, Youtube muzika

MINUS
malo opcija za podešavanje

SPECIFIKACIJE:
OS: Google Chrome web browser