Nakon što je LogMeIn ukidanjem besplatne verzije svog alata za udaljenu kontrolu računara duboko uznemirio golemu zajednicu ljubitelja besplatnog softvera, započela je bjesomučna potraga za alternativama. Znate, za slučaj da se i TeamViewer odluči na isti potez.

Jedna od njih koja nam se svidjela zbog bolno jednostavnog korištenja jeste AnyDesk. Naime, radi se o relativno friškom programu za udaljenu kontrolu koji je – pazite sad – kreiran od strane bivših zaposlenika TeamViewera. Na zvaničnom sajtu AnyDeska trijumfalno stoji da je to "Najbrža remote desktop aplikacija na svijetu". Nismo baš sigurni da je to istina – Gbridge je, recimo, jako brz – ali da je blizu, jeste. Itekako!

Baš kao i TeamViewer, AnyDesk se dijeli na besplatnu i plaćenu verziju, s tim da je ona besplatna znatno ograničenija – na raspolaganju imamo mogućnost ostvarivanja samo jedne konekcije u određenom momentu. Za šire mogućnosti, poput neograničenog broja konekcija istovremeno, čuvanja logova i sličnih kerefeka, valja masno platiti – tačnije, od 60, pa do 1250 eura, zavisno od toga za šta vam program treba i u koliko ozbiljnoj ga kompaniji mislite koristiti.

Međutim, ovdje valja spomenuti da je AnyDesk trenutno u javnoj beta verziji, koju smo i isprobali. Navodno, nakon što ona evoluira u stabilnu, pretvorit će se u AnyDesk Free koja bi trebala imati ograničenje trajanja jedne sesije od svega pola sata i kompjutere za udaljenu kontrolu označene brojevima umjesto lako pamtljivim nazivima. Konkretnih informacija o budućem ograničenju trajanja sesija u besplatnoj varijanti nema na zvaničnom sajtu, tako da nam ostaje da svi zajedno čekamo i otkrijemo šta će se tačno desiti kada AnyDesk izađe iz bete.

E, sad, kada to provarite, ostaje vam jedan od najzanimljivijih programa za udaljenu kontrolu, kojeg je teško ne zavoliti. Kao što već rekosmo, glavni adut AnyDeska je nevjerovatno prosto podešavanje – već samim pokretanjem instalacijskog fajla možete isprobati kako stvar funkcioniše, bez ikakvih registracija. Pred sobom ćete dobiti prozor sa dva polja: u jednom je brojčana oznaka vašeg računara, a drugo polje služi za unošenje broja drugog računara koji vam je dojavljen od strane vlasnika računara kojim želite upravljati. Naravno, prije početka korištenja, ne treba zaboraviti podesiti lozinku koju će biti potrebno ukucati prije konektovanja na računar.

Nema dakle, potrebe za višesatnim eksperimentisanjem, upisivanjem IP adresa i podešavanjem postavki routera.

1/1

Pretpostavljamo da ova jednostavna procedura oslikava funkcionalnost budućeg AnyDeska Free, ali beta verzija nudi i opciju instaliranja radi podešavanja unattended pristupa. Nakon što to uradite, moći ćete uživati u luksuzu opcija rezervisanih za komercijalno izdanje, kao što su stvarni nazivi računara koje je lako zapamtiti (npr. "JohnSmith-PC-5@ad"). Zgodna stvar je to što ove nazive koje je program zabilježio tokom beta faze nećete izgubiti prelaskom u AnyDesk Free, tako da definitivno imate razlog da ga već sada počnete koristiti.

Što se tiče kvalitete upravljanja udaljenim računarom, prozor u kojem se prikazuje njegov desktop sadrži sve bitne opcije koje bi vam mogle trebati prilikom pomaganja udaljenom članu rodbine ili amidžinom poznaniku u Tasmaniji. Meni u gornjem desnom uglu sadrži CTRL-ALT-DEL kombinaciju za ulazak u Task Manager, postavke za kvalitetu slike koje će vam trebati u slučaju da postoji veliki lag, te fullscreen mod za potpunu imerziju (želite li, pak, izaći iz dotičnog, primaknite kursor vrhu ekrana, da se pojave odgovarajuće opcije).

Ostvarena veza sa udaljenim računarom je enkriptirana, a tu je i chat prozor koji automatski pamti vaše prepiske sa osobom kojoj ste pomagali. I konačno, razmjena clipboard sadržaja između računara bespogovorno funkcioniše. Doduše, kopiranje s računara na računar preko AnyDesk preglednika je ponekad bilo sporo kao varenje užeglog sira, dok bi se nekada isti fajl kopirao instantno. To je, usput rečeno i jedini bug na kojeg smo naišli pri testiranju ove bete.

AnyDesk je za sada dostupan samo za Windows, ali autori kažu da rade na verzijama za Linux, OS X, iPad te Android tablete.

http://anydesk.com/remote-desktop

Cijena: za sada u besplatnoj beti / poslije će biti besplatno, te plaćena izdanja

PLUS
Interfejs, lakoća korištenja

MINUS
Jedan usamljeni bug

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Dvojezgreni procesor, 2GB RAM-a, Windows XP
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM