Sjećam se kao da je bilo jučer kada su se vodile rasprave oko toga da li je bolji ZoneAlarm ili Comodo. Danas rasprave više nema – Comodo je vrh kada su u pitanju besplatni softverski firewalli, a i antivirus je sve bolji. Nedavno objavljena verzija 7 Internet Security paketa koji u jednom interfejsu objedinjuje Comodo Antivirus i Firewall je, kako je i običaj kod ove kompanije, sa dvije sedmice zakašnjenja (valjda radi stabilnijeg rada i produženog testiranja) počela cirkulisati u vidu updatea za korisnike prošle verzije.

U moru sitnijih izmjena (popravljeno je preko 200 bugova) koje je Sedmica donijela, istaknuo bih jednu koja uklanja jako iritantan problem sa interfejsom prošle verzije. Naime, opcije za Antivirus, Firewall, Sandbox i HIPS modul za blokiranje izmjena na sistemskim fajlovima i procesima više nisu zatrpane u nelogično organizovanim karticama i dugmadima glavnog prozora, nego im možete pristupiti klikom na "Settings" opciju odmah ispod liste preseta preko Comodo dugmeta u Taskbaru. Ček it aut:Drugi, veći i bitniji novitet je Viruscope, koji krasi sve tri verzije programa – Antivirus, Firewall i Internet Security – a svrha mu je stalno praćenje pokrenutih procesa i bilježenje njihovih aktivnosti. Na taj način program može lako poništiti aktivnosti zlonamjernih procesa ukoliko se pojavi potreba za tim. Iz nekog razloga, međutim, Viruscope nije aktiviran po defaultu nakon instalacije Internet Securityja, ali korisnici Comodo alata su do sada vjerovatno navikli na čudne defaultne postavke – za početak, po instalaciji Internet Securityja automatski je isključeno blokiranje odlaznog saobraćaja u Firewallu, pa biste to trebali brže-bolje ispraviti isključivanjem opcije "Do NOT show popup alerts" u Firewall Settings. Što se tiče Viruscopea, njega ćete moći uključiti u Behavior Blocker sekciji HIPS opcija.

Comodo Antivirus i dalje krasi dobra detekcija virusa.

Dalje, Internet Security 7 donosi i web filtriranje čiji bi cilj trebalo biti blagovremeno blokiranje zaraženih web sajtova. Odlična stvar je da tokom testiranja nismo primjetili da dotični usporava pregledanje i učitavanje web sajtova kao slični moduli iz konkurentnih programa. I konačno, iako su Comodo Antivirus i Firewall i do sada bili poprilično robusni, autori su dodali i novu mogućnost koja ključne sistemske fajlove za (neprovjerene i sumnjive) programe pokrenute u Sandboxu, odnosno u Comodovom virtualiziranom okruženju, čini potpuno nevidljivim. Svi ovi noviteti se uglavnom odnose na Firewall i generalni rad programa, dok je antivirusni modul u novoj verziji zanemaren. Comodo Antivirus i dalje krasi dobra detekcija virusa – prema našim testiranjima, on se nalazi na vrhu efikasnosti besplatnih antivirusa, zajedno s Avastom – ali autori još uvijek nisu ozbiljnije poradili na njegovoj optimizaciji, pošto je rad u Windowsu dok je on aktiviran spor u pojedinim situacijama, naprimjer pri otvaranju Programs and Features prozora, učitavanju foldera s mnogo fajlova i slično. Brzina skeniranja je također ista kao i u prethodnoj verziji.

Internet Security 7 trenutno možete početi koristiti nadogradnjom direktno iz šeste verzije ili skidanjem sa ovog linka. Dakako, ukoliko imate potrebu samo za Comodo Antivirusom ili Firewallom, možete ih i odvojeno instalirati. Mada je paket potpuno besplatan, Comodo za kompanije po cijeni od 40 dolara godišnje nudi dodatne pogodnosti kao što su stalna i trenutna dostupnost korisničke podrške te garancija da računari sa Comodo Antivirusom i Firewallom neće pokupiti virus.

Međutim, budite upozoreni: Comodov web sajt je sve nakrcaniji reklamama, a njihovi installeri sve agresivniji u pokušaju podvaljivanja neželjenih browsera, postavki i adwarea. Prilikom instalacije Internet Securityja, Firewalla ili Antivirusa, obavezno pritisnite "Customize Installer" dugme, nakon čega ćete dobiti mogućnost izbacivanja smeća iz instalacijskog procesa.

http://www.comodo.com/

 

1/1

 

Ocjena: 5

Besplatno

PLUS
Pouzdan rad, kvalitetan firewall i antivirus, broj opcija, poboljšanja kompatibilnost sa Windowsom 8

MINUS
Interfejs, pokušaj uvaljivanja neželjenog softvera, Antivirusu ne bi škodilo optimizacije

SPECIFIKACIJE:
Minimum: 152MB RAM, Windows XP SP2; Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM