Pažljiviji čitaoci će se sjetiti da smo već pisali o Artweaveru – tačnije, o njegovoj 4.5 verziji koja nije donijela mnogo vidljivih poboljšanja u odnosu na prethodne, nego poliranje ispod haube. Međutim, sa Artweaverom 5, stvari su znatno drugačije.

Da podsjetimo, radi se o programu za digitalno slikanje – i to ne bilo kakvo slikanje, nego za pravu-pravcatu simulaciju razmazivanja boja na papiru. Artweaver je po tom pitanju jedan od najzanimljivijih alata za grafičku obradu kojeg možete pronaći i dobrano vrijedi novca ako se bavite kreativnim grafičkim poslom.

Osim što sadrži sjajne kistove i alate za slikanje, Artweaver omogućuje i obradu fotografija, sa poprilično kompletiranim paketom opcija za dotični posao. Tu je, recimo, mogućnost redanja layera zajedno sa blending modovima, Lasso selekcijski alat sa mogućnošću podešavanja feathera i anti-aliasingom, brojni filteri za stiliziranje, te podešavanje zasićenosti boja, Curves i drugi alati za podešavanje boja. Sve to je, naravno, moguće primijeniti i na digitalne slike – ili slikati po fotografijama. Jedno je sigurno: uz dovoljno vremena i dobar tablet za crtanje, Artweaver definitivno nije "usko grlo" za stvaranje divlje kreativnih djela.

Što se tiče noviteta u petoj verziji, najbitniji je prerađeni engine za simulaciju kistova, koji je sada 16-bitni. Šta ovo znači u praksi? Pa, prije svega glađe prelaze i uvjerljiviju prozirnost. Također, potezi kistom preko već nanešene boje trebali bi se bolje stapati sa donjim slojevima boje – nešto što je u prethodnim verzijama programa moglo povremeno rezultirati pretjerano plastičnim izgledom pojedinih dijelova slike.

1/1

Druga bitna novost je Mirror mod slikanja, koji omogućuje stvaranje potpuno simetričnih slika tako što se potezi kistom na jednoj strani virtuelnog platna preslikavaju na drugu. Mirror slikanje aktivirate preko dugmeta sa ikonicom kloniranih kistova na traci sa alatima s lijeve strane ekrana. Posebno nam se dopada to što postoje male varijacije u potezima kista između dvije strane simetrične slike, pa ona manje izgleda kompjuterizovano, a više kao da imate stvarno stabilnu ruku i dobro oko.

Isto tako, veličinu kista je sada moguće povećati na 999 piksela, što će itekako pripomoći kod "prskanja" izuzetno velikih digitalnih platna bojom. I konačno, interfejs je dobio mogućnost prikaza i u tamno-sivoj boji, ukoliko vam svjetliji elementi skreću pažnju i loše utiču na kreativnost.

Ostale opcije za svaku od brojnih simuliranih tehnika slikanja – uljane i vodene boje, kredu, grafit, pastel, impasto, itd. – ostale su netaknute i omogućavaju preciznu kontrolu nad pretapanjem boja i načinom na koji kist ostavlja trag. Tu je čak i kist po imenu "Artists" koji simulira način slikanja slavnih umjetnika poput Van Gogha.

Kao i uvijek, na raspolaganju imate i besplatnu verziju, ali zbog činjenice da je tehnički i kreativno osakaćena, ona ne predstavlja ništa drugo nego vremenski neograničen demo za Artweaver Plus.

U svakom slučaju, gajite li strast prema crtanju, razmazivanju boja i šaranju svega i svačega, navalite! Ako ništa drugo, Artweaver je jeftiniji i po zdravlje neškodljiviji način da se ostvarite u navednom hobiju ili poslu.

http://www.artweaver.de/en

Ocjena: 5

Cijena: 34 eura, a postoji i besplatna verzija

PLUS
Noviteti, kistovi, broj opcija, realističnost boja, layeri

MINUS
Nope

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Pentium 2 1GHz, 512MB RAM-a, Windows 7
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM