Tokom godina, Google je lansirao nebrojene online servise, od kojih smo sa vremenom mnoge prihvatili kao defaultne, bilo da je riječ o mailu, kalendaru i servisu za prevođenje, bilo da su to unificirani news feed, cloud servis za pohranu podataka ili mape država i gradova iz cijelog svijeta. Još kada u obzir uzmemo i brojne servise koji i nisu toliko popularni kao neki od već nabrojanih, postaje očigledno da će se tu i tamo zateći korisnik kojem će zatrebati jednostavan način da im pristupi što brže.

Naravno, ukoliko u nekom trenutku već imate otvoren jedan od brojnih Googleovih servisa u svom web browseru, svim ostalim je lako pristupiti – dovoljno je kliknuti na Apps ikonicu u gornjem desnom uglu i potom odabrati željeni servis. Također, uvijek možete kreirati bookmarke za često korištene servise, ali zašto sebi ne bi olakšali cijeli taj proces i instlairali Black Menu for Google, besplatni addon za Google Chrome?

Naime, Black Menu for Google će u vaš Chrome toolbar, odmah pored address bara, ubaciti novu tipku putem koje je moguće pristupiti bilo kojem od Googleovih online servisa. A osim što nudi pregledno poredane linkove na sve popularnije servise, tu je i svojevrsna preview sekcija koja će prikazati mapu određenog dijela svijeta, ukoliko kursorom pređete preko linka na Google Maps, ili recimo linkove za sve bitnije kategorije Google Play Storea kada kursorom pređete preko njegove ikonice u Crnom meniju. Isto tako, dotičnu preview sekciju možete koristiti i za brzinsko obavljanje zadatke koje ste planirali odraditi na nekom od Google servisa – pretražiti Google.com, prevesti neku riječ ili frazu sa jednog jezika na drugi, ili recimo skratiti gigantski link trenutno otvorene stranice koristeći goo.gl servis.

Za svaku pohvalu su i osnovne mogućnosti podešavanja Black Menu opcija – dovoljno je kliknuti desnom tipkom na njegovu ikonicu i potom odabrati koje servise želite imati prikazane u samom meniju, a tu su i opcije za detaljno podešavanje nekih od njih, poput recimo jezika koje najčešće koristite na Google Translateu, mape koju želite da se prikaže po defaultu na Google Mapsima unutar Black Menu preview prozora i sl.

Sve u svemu, ukoliko koristite Google Chrome i gomilu drugih Googleovih servisa, Black Menu for Google je addon koji svakako vrijedi isprobati i koji bi vam mogao uštediti dragocjene minute i olakšati pristup brojnim Google servisima koje koristite na dnevnoj bazi.

Black Menu for Google

1/1