Suosnivač Opere i osnivač Vivaldi.net servisa, Jon Stephenson von Tetzchner, dugo je odbijao da prizna da njegova nova kompanija radi na web browseru koji će biti spiritualni nasljednik Opera browsera. S dobrim razlogom – prošle sedmice objavljeni Vivaldi se nalazi tek u Technical Preview 2 verziji, odnosno svojevrsnoj alphi, tako da je prijevremeni hype zadnja stvar koja mu je trebala. Pogledajte samo šta su prevelika očekivanja uradila u slučaju Opere Blink.

Osim imenom, Vivaldi na Operu "vuče" i lijepim interfejsom crveno-bijelo-plavog kolorita, kombinovanim sa vrlo modernim dizajnom "ravne" grafike, po uzoru na Windows 8. Browser boju trake sa alatima čak prilagođava boji koja preovladava na web sajtu kojeg trenutno gledate. Naprimjer, na Vivaldijevom sajtu, to je crvena boja, dok će učitavanjem našeg sajta traka s alatima dobiti sivu boju. Rezultat je iluzija da je vrh Vivaldijevog glavnog prozora dio otvorenog sajta, što ostavlja isključivo kozmetički utisak da imate više vertikalnog prostora nego što je to stvarno slučaj.

Vivaldijeve razlike u odnosu na većinu popularnih modernih browsera su očigledne odmah nakon što ga počnete koristiti – početni set opcija uključuje mogućnost prebacivanja trake sa tabovima na donji dio ekrana, kao i sa lijeve ili desne strane. Implementacija ovoga je za sada bugovita, ali ne sumnjamo da će ubrzo biti popravljena.

Također, moguće je i potpuno isključiti tabove, te browserom upravljati tastaturom. Prečice možete pregledati i izmijeniti u logično razloženom Tools/Settings meniju, klikom na "V" dugme u gornjem lijevom uglu.

1/1

Na tankoj traci u dnu ekrana nalazi se fantastično korisno dugme za brzo isključivanje slika na učitanom web sajtu, po uzoru na Operu Presto. S lijeve strane se nalazi i dopadljiva traka sa alatom za unošenje i organizovanje zabilješki, bookmarks menijem i jednim od glavnih budućih aduta Vivaldi web browsera: integrisanim email klijentom. Dotični još uvijek nije aktivan, ali autori naglašavaju da rade na njegovoj implementaciji. Tetzchner kaže da je fan integracije email klijenta u browseru zbog toga što webmail ne smatra prikladnim za napredne korisnike. I naravno, ako vam smeta, Sidebar možete lako isključiti klikom na malo "Show panel" dugme ispod njega.

To, međutim, nije sve – tabove sa različitim stranicama istog sajta moguće je organizovati u grupe desnim klikom i odabirom Collect Tabs opcije. Nakon toga je dovoljno da zadržite miš na određenoj grupi, pri čemu će vam se otvoriti pojedinačni tabovi na koje se možete prebaciti.

I konačno, u dnu ekrana imate i meni sa eksperimentalnim opcijama kao što je prebacivanje učitanog sajta u nekakav kvazi-3D mod, te prebacivanje prikaza u crno-bijeli ili sepia mod (već se radujem ovome kada budem imao migrenu).

Nažalost, iako smo se svi nadali da će biti drugačije, za sada je i previše očigledno da je Vivaldi u nepotpunoj Technical Preview verziji. Prvo, browser za sada nema opciju otvaranja tabova i prozora u modu za privatno surfanje, a kada će je dobiti, ne zna se. Tu je i odsustvo širih customizacijskih opcija na kakve smo navikli, poput dodavanja polja za pretragu pojmova na stranici na neko proizvoljno mjesto, meni sa zoom opcijama i slično.

Pored toga, browser pomalo tromo učitava web sajtove i otvara nove tabove, pa zato još uvijek nije pogodan za obavljanje nekog ozbiljnog posla. Autori su svjesni toga da je program neoptimizovan i naglašavaju da će u toku razvoja ubrzati njegov rad, budući da im je želja da on na kraju bude "najbrži browser u univerzumu".

Vivaldi, koji se već pokazao kao izuzetno popularan (gladni ljudi dobrog softvera), osim Windowsa podržava Linux i OS X, a moguće ga je instalirati i u prenosnoj verziji.

Za sada je program na dobrom putu da nadmaši Firefox, a ako autorima zaista pođe za rukom da prebace sve korisne opcije Opere Presto na Blink engine, kojeg Vivaldi koristi, ima da vrištim od radosti kao da sam vidio 1000 ćevapa.

https://vivaldi.com/

Cijena: Besplatno

PLUS
Opcije, interfejs, buduća integracija email klijenta, integrisani Notes

MINUS
Nemogućnost detaljnog podešavanja Speed Diala, odsustvo Incognito moda, fali optimizacije i još nekih naprednijih opcija

SPECIFIKACIJE:
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM