VLC-ova "instaliraj i zaboravi" lakoća korištenja i legendarna kompatibilnost sa svim i svačim vrlo lako mogu uspavati korisnike, koji onda prestaju tražiti alternative. Međutim, VLC nije operisan od iritantnih problema i bugova, tako da se kod manjeg broja filmoljubaca javlja otpor prema njemu. Upravo zbog toga je MPC-HC (Media Player Classic Home Cinema) sve popularniji i trenutno ga mnogi proglašavaju najboljim video playerom.

Kao prvo, a i najbitnije, program je besplatan. Trenutno najnovija i prije par dana objavljena verzija 1.7.8 donosi ispravke za brdo bugova, ali ne i neke posebno vidljive novitete, osim generalnih poboljšanja prikaza prevoda u određenim uslovima i sličnih stvari. Usput, kad smo kod prevoda, ne sjećam se da sam ikada vidio da neki player prikazuje oštrije titlove od MPC-HC-a.

Osim što briljira po pitanju prikaza titlova, MPC-HC je također beskrajno lakše koristiti od pojedinih alternativa kao što je, recimo, ZoomPlayer, o kojem smo pisali prošle godine. Naprimjer, MPC-HC sadrži filtere potrebne za gledanje videa, aktiviranje titlova i slične stvari koje očekujete od video playera, dok je ZoomPlayer praktično nemoguće koristiti dok odvojeno ne skinete hrpu codeca. Nismo mislili da ćemo u 2015. godini morati to isticati kao prednost, ali da – to je veliki plus MPC-HC-a.

Prva stvar koju smo primijetili kod MPC-HC-a jeste to da je za nijansu responzivniji od VLC-a te se također malo brže pokreće od njega. MPC-HC je generalno pogodniji za starije konfiguracije – recimo, pretpotopne laptope – pa, ako vam VLC na takvima trza, a treba vam sličan player koji bez problema pokreće popularne formate, isprobajte i ovaj.

1/1

Dalje, MPC-HC već na defaultnim postavkama zaista ima bolju sliku. Artefakti od kompresije videa su manje primjetni – tj. izglađeni – a boje svjetlije i živahnije, zbog čega je slika mekša i prijatnija za oči. Gotovo kao da ste u Brazilu, a ne u BiH. Razlika je tolika da ćete sadržaje odgledane u VLC-u poželiti ponovo pokrenuti u ovom playeru.

Osim toga, MPC-HC je poznat po naprednim opcijama kojima možete izvući maksimum iz nekog videa, u slučaju da vam defaultne postavke ne odgovaraju. Desnim klikom na video možete odabrati Shaders sekciju, gdje primjenjujete različite efekte za oštrinu slike i osvjetljenje. U kontekstualnom meniju na raspolaganju imate i obilje rendering opcija, kao i komande za automatsko gašenje računara nakon playbacka ili pokretanje narednog fajla u folderu. U svakom slučaju, napredni korisnici će se ovdje osjećati kao riba u vodi.

MPC-HC sjajno barata i DVD-ovima – brzo, responzivno i glatko – znatno bolje nego komercijalni PowerDVD. Program odlično funkcioniše i u kombinaciji sa naprednim vanjskim filterima, poput SVP-a za prikazivanje 24 fps videa u 60 slika u sekundi, tako da vam ne ostaje ništa drugo nego da navalite na testiranje, ako već niste vjerni fan MPC-HC-a.

Doduše, raspored opcija za podešavanje osvjetljenja, boja i oštrine nije najsretniji, ali znate kako se kaže – nijedna tepsija bureka nije savršena.

http://mpc-hc.org/

 

Ocjena: 5

Cijena: besplatno

PLUS
Kvaliteta slike, napredne opcije, brzina

MINUS
Interfejs

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Windows XP SP3
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM