Iako je sav menadžment vašeg Android telefona moguće izvesti i sa kompjutera – to “moguće” znači da je potrebno imati tri različite aplikacije i srednje napredno znanje u korištenju i Windowsa i Androida da biste mogli to izvesti. Apple je sa svojim iTunesom svjetlosnu godinu ispred Androida, jer nudi oficijelnu aplikaciju koja objedinjuju sve funkcije koje su korisniku potrebne za potpuno upravljanje naprednim telefonom, a uz to je i izuzetno jednostavna za korištenje. 

Google nema zvaničnu aplikaciju poput iTunesa, ali nudi sinhronizaciju kontakata kroz cloud servis povezan sa Google nalogom korisnika, mogućnost ručnog kopiranja fotografija i video zapisa kada se kablom spojite sa kompjuterom ili upload na Google Drive, te instalaciju novih aplikacija kroz browser, pristupanjem Google Play Store prodavnici aplikacija.

Ali ako sve to želite imati na jednom mjestu, a da je uz to i dovoljno jednostavno da ga i Maid može koristiti, primorani ste instalirati third-party aplikacije, odnosno aplikacije koje razvija neko ko nije uposlenik i nema direktnog kontakta sa Googleom. Developeri okupljeni u kompaniji Mobo, razvili su aplikaciju imena Moborobo, vjerovatno najbolju aplikaciju za kompletno upravljanje naprednim telefonima sa PC kompjutera.

Pored klasičnog načina upravljanja datotekama i backupom kroz tipični file explorer, aplikacija u sebi sadrži potpunu kontrolu nad instaliranim aplikacijama, uključujući instaliranje, brisanje, zakrpe i restrikcije. Pruža mogućnost upravljanja fotografijama i video galerijama, te direktno preuzimanje wallpapera, tema i muzike sa interneta. Među opcijama postoji i sinhronizacija i editovanje svih kontakata, SMS poruka i liste poziva, a Moborobo možete koristiti i kada razvijate vlastite aplikacije za brzo pravljenje screenshotova.

Aplikacija omogućava spajanje više uređaja u isto vrijeme, i to putem WiFi mreže, a vjerovatno najbolja funkcija je što možete koristiti i telefonov sistem za SMS poruke. Na taj način, kada spojite napredni telefon i kompjuter putem bežične mreže, dok radite za tim kompjuterom, možete slati i odgovarati na SMS poruke, bez obzira gdje vam se telefon nalazio u tom trenutku. Moborobo podržava i iOS uređaje, što je odlično za one koji imaju više uređaja na različitim operativnim sistemima.

Spajanje sa Androidom

Kada prvi put pokrenete aplikaciju i ugledate interfejs za spajanje, primijetićete da postoje dva načina za spajanje telefona i kompjutera – USB i WiFi. Čim telefon spojite USB kablom, program će primijetiti tu konekciju i početi sa instalacijom neophodnih drivera, a među njima i jedan daemon, pozadinski program nad kojim nemate direktnu kontrolu (a nije strašan, kako bi se moglo zaključiti po imenu).

1/1

 

Taj daemon je vrlo važan, jer omogućava spajanje USB-om i putem WiFi mreže. Također je važno napomenuti da je, za spajanje putem bežične mreže, tom daemonu potreban root pristup, stoga ukoliko koristite fabrički zaključan telefon, možete se spajati samo kroz USB.

iOs također ne podržava ovaj daemon, što znači da za sve svoje uređaje sa predznakom “i” možete koristiti samo spajanje putem USB kabla.

Interfejs aplikacije izgleda kvalitetno i dosta ispolirano. Prvo ćete vidjeti osnovne specifikacije telefona - model, verziju firmwarea, verziju operativnog sistema, stanje baterije, kapacitet SD kartice i slično. Putem menija doći ćete do opcija za upravljanje podacima, aplikacijama, melodijama, slikama, videom i temama. 

Sa lijeve strane ekrana nalazi se vaš telefon, sa prikazom u realnom vremenu. Ono što se trenutno dešava na vašem ekranu, to se prikazuje i na kompjuterskom monitoru. Zanimljivo je vidjeti i da aplikacija prepoznaje tačno koji model telefona je priključen, te prikazuje tačan model na ekranu.

Ispod te slike su opcije poput kreiranja screenshota, fullscreen moda, refresha, te autorefresha. Autorefresh opcija omogućava upravo to, da vam se na kompjuteru automatski prikazuje sve što se dešava na telefonu.

Glavne funkcije

Glavne funkcije ove aplikacije su Data, Apps, Tunes, Images, Videos i Themes. Vjerovatno najvažnija funkcija aplikacije, u meniju Data, uključuje adresar, aplikaciju za SMS, te listu poziva. Kroz adresar je moguće dodavati, brisati, te eksportovati/importovati i raditi backup kopije vaših kontakata. Message Manager služi za upravljanje SMS porukama, a zanimljivo je da i njih možete importovati sa kompjutera, ali i eksportovati u vidu XML, TXT ili XLS datoteka.

Također, kao što sam ranije i spomenuo, Moborobo možete koristiti i da šaljete SMS poruke, naravno kroz vaš telefon, što će vam biti naplaćeno u skladu sa ugovorom koji imate sa telekom operaterom.

Svaka kvalitetna aplikacija za upravljanje smartfonom mora imati dobar file manager, a Moborobo nije izuzetak. Ova aplikacija se pokreće u posebnom prozoru, oku je prijatnog izgleda i veoma je funkcionalna, te pruža informaciju o ukupnom broju datoteka, foldera, kompletnu strukturu telefona, te standardne mogućnosti kopiranja i brisanja datoteka.

Backup i restore je također veoma jednostavan za korištenje. Između podataka o kontaktima, slikama, porukama, liste poziva i aplikacija, možete birati šta želite spasiti, a šta ne.  

Apps je menadžer za aplikacije koji omogućava instaliranje i brisanje aplikacija, eksport APK datoteka za bilo koju aplikaciju koju imate instaliranu, te listu permisija za svaku aplikaciju. Također, možete i mijenjati mjesto instalacije za svaku aplikaciju (interna memorija ili SD kartica). 

Slično kao i sa Apps, sekcija Tunes i Videos sa lijeve strane imaju sidebar sa po tri kategorije, koje uključuju muziku i video na telefonu, muziku na kompjuteru sa kojeg se spajate, te online muziku koju možete preuzeti. Ovdje nema puno pameti, drag ‘n’ drop funkcionira savršeno i sasvim je dovoljan za prebacivanje tih datoteka između uređaja. 

Images menadžer radi po sličnom principu, sa tri kategorije, ali ovdje je treća kategorija (preuzimanje sa Interneta) za svaku pohvalu. Ne samo da je funkcionalna, već i puna kvalitetnog sadržaja. Slike sa telefona su podijeljene u Camera, Wallpapers i Gallery. 

Themes, dio zadužen za teme, nije baš od neke koristi. Da biste koristili ovu opciju, morate prvo instalirati Mobo Launcher, nakon čega možete modifikovati izgled telefona. 

Moborobo se jako dobro slaže sa iOS-om, jer sve što možete raditi za Android, kroz ovu aplikaciju možete raditi i za iOS, što znači kompletan data management za Appleovu platformu.

Jedna od negativnih strana ovog softvera je prikaz pop-up reklama u Windowsima. Istina je da smo svi jako osjetljivi na sadržaj koji nam se nameće dok koristimo kompjuter, ali treba naglasiti i to da je ovo potpuno besplatan i jako kvalitetan program. Ljudi moraju od nečega živjeti. Ipak, mislim da se moglo napraviti kvalitetnije rješenje za reklame.

Zaključne riječi

Time sam praktično rekao sve što ima da se kaže o Moborobo programu. Za ovu aplikaciju se može reći da je najpotpunija i najkvalitetnija koja se može naći na Internetu, iako joj je konkurencija koju čine AirDroid i Droid Explorer, samo da spomenemo neke, i više nego teška.

Široka lepeza opcija koje se nude, u kombinaciji sa kvalitetno urađenim i dobro osmišljenim interfejsom ovu aplikaciju svrstavaju među “must-have”, kako za korisnike Androida, tako i za one koji u svom “arsenalu” imaju i druge operativne sisteme. 

Treba biti realan pa reći i to da je ova aplikacija daleko od savršene. Ima svoje bubice, ponekad ne prepoznaje konekciju pa je potrebno isključiti i ponovo uključiti aplikaciju, a tu su i dosadne reklame. Mada u usporedbi sa svime što se nudi, problemi su zanemarivi. Moborobo je odlična aplikacija, sa mnogo potencijala, a čak i ako ne doživi koju zakrpu ili drugu verziju vrijedi je probati i koristiti. 

http://www.moborobo.com

 

PLUS
interfejs, sveobuhvatnost

MINUS
pop-up reklame

SPECIFIKACIJE:
Minimalno: Windows 7, Android 2.x