Krajem prošlog mjeseca, kompanija IObit, mnogim korisnicima draga zbog jednostavnog Advanced SystemCare alata za optimizaciju sistema i Registryja, objavila je Start Menu 8 v2.0.1, novu verziju svog start menija za Windows 8. Među značajnije novitete spada brza pretraga fajlova na kompletnom disku čak i ako ih operativni sistem nije indeksirao, opcija direktnog restartovanja u Safe Mode za Windows 8.1 i Windows 10 (ubačena je podrška za Technical Preview novog Microsoftovog OS-a), kao i mogućnost kreiranja nove grupe prečica u start meniju.

Ovo zadnje dodaje vrlo praktičnu grupu željenih aplikacija odmah iznad liste nedavno otvorenih programa (ako ste dotičnu aktivirali). Štaviše, Start Menu 8 v2 sada prikazuje nedavno pokrenute prečice za svaku aplikaciju posebno – naprimjer, Opera browser će imati podmeni sa linkovima iz Speed Diala. Kamo sreće da je Windows 8 izašao sa ovakvim start menijem!

Ukoliko imate nekog nesretnog starijeg člana familije koji je zaglavio sa MS-ovim mutantskim operativnim sistemom, ovim ćete mu rad u njemu učiniti malo podnošljivijim.

Tu je i nova mogućnost proljepšavanja start menija podešavanjem prozirnosti, kao i jedna kontroverzna opcija – po defaultu isključena UAC upozorenja pri pokretanju aplikacija iz Start Menua 8 v2. Stvara li vam to nelagodu, nemojte zaboraviti ponovo ih aktivirati u opcijama programa, unutar "General" sekcije. I konačno, jedna od bitnijih novosti je i to što sada možete desnim klikom dodati nove prečice start meniju preko "Pin to Start Menu 8" opcije.

Inače, ovaj alat predstavlja sasvim solidnu zamjenu za start ekran Windowsa 8.1. Osim odabira dugmeta za start meni i broja programa koje će on izlistati u svojoj lijevoj koloni, sadrži i klasični "All Programs" meni po uzoru na Windows 7, kao i listu svih modernih aplikacija. Ostale stavke, poput Administrative Toolsa, dokumenata, defaultnih programa i sličnih, također možete dodati i ukloniti po uzoru na Windows 7.

Želite li zadržati dizajnerski duh Windowsa 8 uz prednosti koje donosi tradicionalni start meni, na raspolaganju imate i "Modern Style" pri odabiru dizajna start menija, a koji izgleda kao smanjeni start ekran, sa dinamičnim modernim aplikacijama na koje ste i navikli u Windowsu 8.

Nažalost, IObit je odlučio ovaj besplatni alat "podržati" obiljem unaprijed selektovanog adwarea u vidu nekakvih ekstenzija i prebacivanja pretraživača, početne stranice u browseru i kompletnog univerzuma na Yahoo. Nakon toga, valja vam izbjeći – ponovo unaprijed označenu – ponudu Advanced SystemCarea samog IObita. Tu nije kraj: kada najzad završite sa instalacijom programa, Start Menu 8 v2 će dati sve od sebe da vam instalira i IObit Uninstaller, alat za brisanje programa koji je strašno, užasno, grozomorno beskoristan.

1/1

Start Menu 8 v2 podržava i Windows 7 i XP, te je preveden na 38 jezika, među kojima su hrvatski i srpski. Ali, u principu, ako niste na Windowsu 8.1, onda zaista nema svrhe da koristite ovaj program. Na Windowsu 7 je nešto manje responzivan od ugrađenog start menija i gnjavi adwareom, a slično važi i za Windows XP.

Naravno, ukoliko imate nekog nesretnog starijeg člana familije koji je zaglavio sa MS-ovim mutantskim operativnim sistemom, ovim ćete mu rad u njemu učiniti malo podnošljivijim.

http://www.iobit.com/iobitstartmenu8.php

Ocjena: 5

Cijena: Besplatan

PLUS
Opcije, noviteti, izgled, korisnost

MINUS
Adware, ali on se da zaobići