Nedavno nam se javio domaći developer Amar Tufo i predstavio nam svoj program Minox Player – muzički player jednostavnog interfejsa. Player je napisan u VB.NET-u, kompatibilan je sa Windowsom 7 i Vistom, a karakteriše ga neobičan minimalistični izgled potpuno orijentisan na intuitivno korištenje.

Za početak, Minox Player podržava pokretanje pjesama drag and drop metodom – dovoljno je da pjesme ili foldere prevučete na glavni prozor playera i one će se pojaviti u playlisti. Audio možete i učitati direktno iz programa, desnim klikom na glavni prozor Minox Playera i odabirom opcije "Import". Iz istog menija pokrećete i playlistu sa odabranim pjesmama, dok "Playmode" sadrži opcije za ponovljeno sviranje pjesama i playlisti.

Ovi prozori nisu "zalijepljeni" jedan za drugi, nego ih možete pomjerati po ekranu kako vam odgovara. Interfejs Minox Playera ne predstavlja posebno veliku radost za umorne oči (a, bogami, ni za odmorne), ali barem ima krupnu dugmad, što je vašem autoru vrlo bitna stvar za čuvanje živaca. Osim toga, ljubiteljima svega šarenog svidjet će se mogućnost promjene kolorita playera u neku od 8 boja, preko Themes and Skins podmenija.

Tufo je naglasio da je Minox Player predviđen samo za sviranje MP3-ova, mada program podržava i WAV, a koliko smo vidjeli (tj. čuli), bez problema pokreće i OGG fajlove. Zgodna stvar je to što se lista pjesama automatski snima prilikom gašenja playera, tako da po njegovom ponovnom učitavanju možete samo nastaviti slušati tamo gdje ste stali.

Nažalost, program ima oveće memorijsko zauzeće s obzirom na svoj izgled i mogućnosti, zbog čega se pokreće nešto sporije nego što bi trebao, a nije operisan ni od bugova. Na našem testnom sistemu, pokušaj pokretanja pjesama klikom na "Play" dugme u kontekstualnom meniju Minox quick launch ikonice rezultirao je errorom, a pokrenuti program se nije htio prikazati u taskbaru Windowsa 7, što je otežavalo njegovo minimiziranje i vraćanje glavnog prozora (quick launch ikonica također ne vraća fokus na player).

Iako je Minox Player, prema informacijama na njegovoj zvaničnoj stranici, baziran na Windows Media Playeru, on ne sadrži napredne opcije kojima biste konfigurisali njegov rad. Kako kaže Tufo, razlog za to je što jednostavnije i neopterećujuće korištenje, ali nama se to nije svidjelo, jer program ovako definitivno djeluje nedovršeno.

Autor na download nudi i izvorni kod playera, za one koji ga žele doraditi, a i sam je najavio njegovo poliranje te izdavanje nove verzije. Ukoliko ste zainteresovani, sa linkova ispod možete skinuti player i njegov kod:

Download playera

Izvorni kod

1/1

 

Cijena: Besplatno

PLUS
Svira muziku, izmjena kolorita interfejsa

MINUS
Bugovi, odsustvo naprednih opcija

SPECIFIKACIJE:
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM