DVDStyler je open source program za DVD authoring, dostupan za Linux, Windows i OS X – dopadljiv poput Ćire Blaževića i zarazan kao Bejeweled. Najkorisniji će, naravno, biti onom dijelu publike koji ne želi trošiti novac na slične programe, nego jednostavno dobiti priliku da napokon napravi nešto smisleno od petsto (i kusur) snimaka sa putovanja i rođendana. I onda ih, naravno, prebace na DVD, te možda i podijele prijateljima i široj porodici. Koliko li samo takvih uspomena “ćući ćami ćekajući”?

DVDStyler može snimati DVD-ove sa titlovima koje je potrebno prije toga prebaciti u UTF-8 Encoding, a pored direktnog snimanja na DVD, projekte možete eksportovati i u ISO format radi arhiviranja ili kasnijeg snimanja na neki optički mediji. Po ulasku u program pojavit će vam se prozor za kreiranje novog projekta, gdje određujete kapacitet diska i birate osnovne stvari poput audio formata, kvalitete zvuka, 4:3 ili 16:9 slike, te NTSC ili PAL formata. S obzirom na to da program ima drag and drop podršku, na vama je da ga zaspete video snimcima prevlačenjem iz Windows Explorera u donji dio interfejsa i pritisnete “Burn”. Ekspresno, zar ne?

Sitan, ali bitan

Međutim, DVD Styler je daleko ambicioznija zvjerka od toga. Za početak, na izboru imate poveći broj templatea za jednostavne menije koji će vašoj publici olakšati snalaženje na DVD-ovima sa brojnim snimcima. Pošto su mu pozadine u menijima ružne, preružne da ružnije ne mogu biti i povrh svega toga još i djetinjaste, dobra vijest je da program dozvoljava importovanje slika koje ćete vjerovatno sa olakšanjem, kao i mi, odmah upotrijebiti umjesto ovih predloženih. I tekst i slike možete postaviti bilo gdje na meni ekrana, sa mogućnošću mijenjanja njihove boje i fonta, kao i boje pozadine. Nakon unošenja videa u program, možete pregledati njegova pojedinačna poglavlja, te tako imati veću kontrolu nad strukturom željenog DVD-a, ali i dodati odvojene fajlove kao poglavlja. U projekat također možete uključiti i slike, te dodatnu muziku ukoliko želite kreirati slideshow DVD ili mješavinu videa i slika, a pri tome isključiti zvuk u postojećim videima. Iako nudi podršku za samo dva audio formata: MP2 i AC3, ovaj drugi će biti dovoljan za potrebe većine, pa se nemamo na šta žaliti, jer – DVDStyler je ipak besplatan. Free from charge – free from grudge!

Prva od mnogih zanimljivih opcija koje DVDStyler krije jeste mogućnost dodavanja dugmića u menije, koji s programom dolaze u svim mogućim oblicima i bojama. Dugmad je moguće smjestiti bilo gdje na meni, promijeniti im veličinu, prozirnost, izgled i izmijeniti funkciju, a customiziranje uključuje i slobodu proizvoljnog redanja thumbnailova koji označavaju pojedinačne video snimke na disku.

Druga zanimljiva opcija je trimmer, označen preslatkim teeny-tiny crvenim makazicama, do kojeg dolazite tako što kliknete desnom tipkom miša na dodani video, izaberete Properties, pa zatim opet Properties u novootvorenom okviru sa videom, zvukom i titlovima. Nama je trimmer dobro odradio posao, brzo eksportujući samo onaj dio videa kojeg smo označili, ali zbog njegove nepreciznosti i manjka opcija, ipak bismo vam savjetovali da uklanjanje viškova u videu radite u odvojenom programu.

I konačno, u istom okviru gdje se nalazi i trimmer, možete pronaći i alat za cropovanje, ukoliko želite ukloniti višak slike.

1/1

Na najbitniju stvar – kvalitet finalnog videa – nemamo ama baš nikakvih primjedbi. Sinhronizacija videa i zvuka u našem testnom projektu bila je apsolutno savršena, što se ne može reći i za DVD Flick, od kojeg smo digli ruke kada je riječ o besplatnim alatima ovakvog tipa. Dok “Flickovci” ne odluče riješiti spomenuti problem i ne eliminišu rušenje programa: hasta la vista, baby! 

Također, naš projekat bio je “spržen” pristojnom brzinom – opet, brže od DVD-Flicka, što je očigledna posljedica toga što DVDStyler ima dobru podršku za višejezgrene procesore. Međutim, zbog problema sa pregrijavanjem procesora prilikom rada na laptopu, preporučujemo vam da snimanje DVD-ova obavljate na standardnom PC-u. 

Inače, treba napomenuti i to da Styler podržava sve bitnije video formate (uključujući i MOV i FLV), a njegova licenca vam omogućava i upotrebu programa u komercijalnim projektima. Sa većim problemima, osim onih estetskih, nismo se susreli: neke verzije Windows Media Playera neće htjeti pokretati DVD-ove snimljene DVDStylerom, javljajući blokadu na osnovu regiona, koju DVDStyler nije nikada ni postavio. Ali, zato i ne koristimo Windows Media Player za gledanje DVD-ova – VLC Player sasvim je dovoljan za to, a radi savršeno u tandemu sa Stylerom.   

Ovdje je riječ o jednom od onih rijetkih programa koji su u stanju ugodno vas iznenaditi svojom efikasnošću i jednostavnošću, ili – jednostavnije rečeno, jednom od onih anomalija koji naprave od vas “vjernika”. Amerikanci ovaj put nisu bili u pravu: ipak postoji “besplatan ručak”. Besplatan i kvalitetan. 

http://www.dvdstyler.org/en

 

Besplatno

PLUS
Sinhronizacija; opcije; intuitivan interfejs; prilagođavanje menija

MINUS
Užasne pozadine; trimmer i nije čemu, mada može poslužiti (grubljoj) svrsi

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Windows XP/OS X 10.8/Ubuntu i Debian; Testirano na: Core i5, 4GB RAM