"Light" verzija monumentalnog Adobeovog Photoshopa vrlo brzo je osvojila srca mnogih ljubitelja fotografije kojima kompletan arsenal profesionalnih mogućnosti još uvijek nije potreban. Kao i prethodnih godina, Adobe je pokušao stvoriti utisak da novu verziju Photoshop Elementsa nije objavio tek reda radi, nego da se potrudio ubaciti novitete koji barem zvuče korisno i koji su lakoćom korištenja potpuno prilagođeni ciljnoj publici.

Najzanimljiviji od njih – barem na papiru – jeste mogućnost kombinovanja elemenata iz jedne fotografije sa drugom po imenu Photomerge Compose, u slučaju da, naprimjer, želite dodati neku osobu nekoj grupnoj fotografiji. Program će automatski pokušati izjednačiti osvjetljenje, balans boja i kontrast isječenog objekta sa fotografijom kojoj ga dodajete. Ukoliko niste zadovoljni rezultatima, tu su ručne kontrole navedenih parametara.

Nažalost, ovo baš i ne funkcioniše kako bi trebalo, budući da su nam pri testiranju objekti redovno odskakali od ostatka slike po pitanju osvjetljenja, oštrine, kontrasta i kolorita, čemu ne pomaže ni ručno podešavanje. Takvi eksperimenti najčešće izgledaju kao jeftine fotomontaže u kampanjama lokalnih političara te nisu uspjele zavarati ni laičko oko. Čak ni primjer na zvaničnom Adobeovom sajtu nije baš blistav, tako da djevojčica koju je firmin cijenjeni stručnjak dodao na rođendansku proslavu izgleda kao vanzemaljac ili barem kao duh iz japanskih horor filmova u usporedbi s ostalim ljudima na slici.

Stoga savjetujemo da Compose koristite samo sa najjednostavnijim fotografijama.

Drugi relativno interesantan novi alat je B&W Color Pop, sa mogućnošću izdvajanja selektovanje boje koja će ostati netaknuta pri konvertovanju ostatka fotografije u crno-bijeli prikaz. Ovaj alat radi sasvim OK, ali ipak za nijansu gore nego u ACDSee Pro programu, kojeg smo nedavno recenzirali. Tu je i novi Facebook Cover vodič kojim možete, je li, pripremiti ličnu i cover sliku za svoj Facebook profil i uploadati ih na Facebook album direktno iz programa (slike i dalje morate sami postaviti). Po čemu su u Adobeu mislili da je ovo korisno i vrijedno plaćanja, nije nam baš jasno.

1/1

Jedini novitet kojim smo zaista impresionirani jeste dorada ionako izvrsnog alata za selektovanje objekata na fotografijama. Dotični sada omogućuje fino dotjerivanje ivica selekcije jednostavnim "gurkanjem" njenih rubova, što u kombinaciji sa fantastičnom sposobnošću prepoznavanja objekata funkcioniše savršeno. Isto tako, minimalistički vodič za kreiranje dopadljivih slideshowa sada je dobio sposobnost pravljenja slajdova sa više dinamičnih fotografija. I konačno, Photoshop Elements 13 je dobio 64-bitnu podršku, što bi trebalo smanjiti broj errora zbog nedostatka memorije pri editovanju velikih fotografija.

Kada smo zadnji put isprobavali ovaj program – prije nekoliko verzija – bio je jednostavan i brz za korištenje. Sada to, međutim, nije slučaj. Adobe je od Photoshop Elementsa napravio komad bloatwarea koji se vuče kao kobila kroz blato. Prilikom korištenja testne verzije, izbrojali smo 11 procesa/servisa vezanih za program koji su htjeli konekciju sa Internetom.

Zaključak se sam nameće: Photoshop Elements se nije proslavio u nesretnoj 13. verziji. Alat volite (ili ne) zahvaljujući postojećim filterima i mogućnostima iz ranijih verzija, dok ovo izdanje komotno možete preskočiti.

http://www.adobe.com/products/photoshop-elements.html

Ocjena: 3

Cijena: 100 dolara (trenutno snižen na 70 dolara)

PLUS
Selekcija, filteri, interfejs, 64-bitna podrška

MINUS
Neki noviteti mlaki, program postao bloatware

SPECIFIKACIJE:
Minimum: 1.6GHz, 2GB RAM, Windows 7 / OS X v10.8, 2GB RAM, 64-bitni Intelov procesor
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM