Vjerovatno jedan od najpopularnijih desktop mediaplayera - VLC, već je dvije godine prisutan u Google Playprodavnici. Međutim, tek je nedavno odbacio beta etiketu i prešao u stabilnu 1.0 verziju. Evo kratkog pregleda za one koji prvi put čuju za njega i podsjetnika za one koji znaju o čemu se radi.

Ako ste se kojim slučajem našli u posjedu multimedijalne datoteke za koju niste bili sigurni koji će je komad softver reprodukovati bez problema, najčešće bi posegnuli za VLC media playerom. A upravo žvakanje velikog spektara video i audio formata širom svih popularnih platformi, VLC nastavlja i na Androidu.

Kao korisniku njegove beta verzije, stabilna verzija 1.0 vam neće ponuditi neke eksluzivne novitete, a najviše ispravki vezano je za stabilnost uređaja koji koriste Android 5 i koji rade na ARMv8 procesorima.

Nakon skeniranja interne memorije, VLC generiše arhivu ili biblioteku audio i video datoteka, a omogućava i direktno pregledanje foldera na vašem uređaju. Rukovanje je vrlo jednostavno, a i rad same aplikacije je tečan. Tu je podrška za fajlove sa više audio traka, titlove, rotaciju slike i podešavanja njenog formata, kao i kontrolisanje kako oni nazivaju "gestama", što je zapravo jednostavno slajdanje prstom po određenim dijelovima ekrana čime se brzo može kontrolisati glasnoća, svjetloća ekrana i slično.

Integrisano je i hardversko ubrzanje, prepoznavanje SD kartica, streaming sadržaja preko mreže, a nisu izostavljeni ni menadžment playlisti, kao i podešavanje ekvilajzera po vlastitom ukusu. Nažalost, iako je bilo najavljeno, podrška za slanje slike na Chromecast je izostala, tako da se korisnici imaju čemu nadati u idućoj verziji ovog odličnog besplatnog mediaplayera.

https://play.google.com/store/apps/details?id=org.videolan.vlc.betav7neon&hl=en

1/1