O petoj verziji Android operativnog sistema, a pored izmijenjenog interfejsa i novih mogućnosti, Lollipop ispod haube nudi i neke stvari koje programeri do sada nisu mogli iskoristiti. Tako jedan od novih API-ja u petici omogućava jednostavno snimanje ekrana Android uređaja, a sve je jo[ jednostavnije uz pomoć Mirror Beta aplikacije.

Iako je postojala i ranije, aplikacija Mirror u svojoj novoj, ali ipak beta verziji, omogućava upravo ono što smo spomenuli iznad. Korisnici Lollipop verzije Androida sada mogu snimati sadržaj svojih ekrana ili isti projektovati na Apple TV, Chromecast, Chrome browser na PC-ju ili neki drugi Android uređaj. Naravno, aplikacija radi i na starijim verzijama Androida, s tim da na istom mora biti omogućen root pristup.

Aplikacija je vrlo jednostavna. Želite li snimiti ekran, dovoljno je pokrenuti aplikaciju i startati Screencast, a jedina opcija je uključivanje ili isključivanje pokazivača dodira, koji simbolizira tačku dodira prsta na ekranu. S druge strane, ako ekran želite prikazati na drugom uređaju potrebne su i dodatna AllCast aplikacija na izvornom uređaju, odnosno AllCast Receiver ekstenzija za Chrome ili mobilna aplikacija za drugi Android uređaj.

Iako beta verzija aplikacije ponekad pokazuje znakove nestabilnosti, generalno je sve fluidno i brzo, pa čak i projekcije igara rade bez problema. Za manu ne možemo uzeti ni prisutni watermark, jer je ovo za sada još uvijek najbrži i najjednostavniji način da snimite i pokažete dešavanja na ekranu vašeg Android uređaja.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.koushikdutta.mirror&hl=en

1/1