RootsMagic je program za izradu porodičnog stabla – i to kakav program! Ovdje na raspolaganju imate sve moguće opcije koje vam mogu zatrebati i pasti na pamet u cilju okupljanja podataka o familiji na jednom mjestu. Svi podaci se automatski povezuju u pregledno stablo, odnosno bazu podataka, koju možete detaljnije editovati dvostrukim klikom na izlistane osobe, nakon čega vam se otvara kartica u koju možete ubaciti dodatne lične informacije poput porodične adrese, kao i fotografije osobe.

Štaviše, RootsMagic zapravo bolje funkcioniše upravo kao baza podataka o familiji, a ne kao atraktivno porodično stablo koje možete pokazivati okolo.

Noviteti u sedmoj verziji uključuju automatsko povlačenje informacija o unešenim osobama s Interneta ukoliko su one pronađene na popularnim genealoškim web sajtovima, MyHeritageu i FamilySearchu. Također, RootsMagic 7 plaćenim korisnicima daje bonus mogućnost besplatnog postavljanja porodične historije u vidu web sajta na njihove servere – servis podržava i multimedijski sadržaj u stablu, ali je jedina "kvaka" to što opcija ne važi za korisnike Essentials verzije.

Naime, RootsMagic je dostupan u besplatnoj varijanti – spomenutom Essentialsu – te komercijalnoj koja košta 30 dolara. Nažalost, autori programa su se odlučili na najgori način izmamljivanja novca od korisnika tako što su Essentials verziju prošarali mogućnostima rezervisanim samo za plaćenu. Tako većina zanimljivijih opcija u menijima i trakama sa alatima (poput, recimo, Timeline pogleda) ne funkcioniše dok se ne iskeširate, pa sve zajedno izgleda kao nekakav shareware od prije 12 godina. Istovremeno, plaćenu verziju nije moguće isprobati prije kupovine.

Čak i ako niste pretjerano zainteresovani da saznate ko su vam bili preci i da se upoznate sa daljim rođacima, ovakav softver može biti koristan ukoliko želite saznati historiju određene bolesti u vašoj familiji.

Bezobrazluk ide do te mjere da vam installer programa postavi prečicu "RootsMagic To-Go" na desktop, a koja služi kreiranju prenosne verzije na umetnutom USB sticku – kada, sretni što postoji ta mogućnost, to pokušate i uraditi, dočeka vas poruka da i za to treba platiti. Srećom, ako uspijete ovo ostaviti po strani, Essentials je sasvim dovoljan za ličnu upotrebu i bilježenje bitnih porodičnih događaja.

1/1

Inače, rad u programu je intuitivan poput pogače nedeljom ujutro. Novo porodično stablo, tj. historiju započinjete File/New opcijom te, ako ste zadovoljni unaprijed odabranim formatom upisa datuma i prezimena, možete početi unositi bliže i dalje, žive i nežive rođake istraživane osobe. U karticu sa detaljnim informacijama o svakoj osobi moguće je unijeti mjesto rođenja, prebivališta, smrti i ono što nam se posebno dopada, dugi niz različitih predložaka za zvanične religijske i druge informacije. U ovo spada, recimo, kasta kojoj je osoba pripadala, informacije iz DNK testa, obrazovanje i slično. Ukoliko nešto nije na spisku, možete napraviti svoj predložak ili naprosto ključne stvari upisati u napomene.

Svim informacijama možete dodati izvore iz kojekakvih vojnih zapisa, različitih crkvenih i drugih knjiga, novinskih članaka, zajedno sa fotografijama, videom i eventualnim audio zapisima. Mucho good, yes? Itekako. Kada završite sa unosom (pretpostavljamo da oni koji se baš zadaju u ovo neće nikada završiti sa unosom podataka), RootsMagic vam od svega toga može generisati pregledne izvještaje.

A, kada su izvještaji u pitanju, samo imajte u vidu da su najpogodniji za porodična stabla na engleskom jezik, jer u suprotnom može doći do neuglednog miješanja jezika u izvještaju, tipa "Dukatina was born on 17 Feb 1954. Šepa, ima krivu glavu".

Čak i ako niste pretjerano zainteresovani da saznate ko su vam bili preci i da se upoznate sa daljim rođacima, ovakav softver može biti koristan ukoliko, naprimjer, želite saznati historiju određene bolesti u vašoj familiji i omogućiti vašoj djeci da se upoznaju sa njom. RootsMagic je zahvaljujući robusnom upravljanju izvorima i mogućnošću dodavanja brojnih vrsta zvaničnih napomena gotovo savršen za to. Bilo bi lijepo da je interfejs malo ušminkaniji, ali šta je, tu je.

https://www.rootsmagic.com/Essentials/

Ocjena: 5

Cijena: RootsMagic 7 Essentials besplatan / kompletna verzija košta 30 dolara.

PLUS
Obilje opcija, preglednost

MINUS
Poružan interfejs

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Windows 2000 / OS X sa MacBridgeom