Većina recenzija nove verzije Androida tvrdi kako se radi o najvažnijoj nadogradnji od kako postoji ovaj operativni sistem. Pogledajmo da li je to baš tako, odnosno šta se zapravo krije iza novog dizajna najkorištenijeg mobilnog operativnog sistema na svijetu.

Android 5.0 ili Lollipop, što mu je Google nadimak iz razvojne faze, prvi put je predstavljen tokom prezentacije novih Nexus 6 i Nexus 9 uređaja u oktobru ove godine. Tokom mjeseca novembra, Lollipop se počeo pojavljivati i na starijim Nexus uređajima, dok je nekoliko proizvođača naprednih telefona najavilo nadogradnje do kraja 2014. ili početkom 2015. Uglavnom se radi o pojedinim flagship uređajima, pa ako nemate neki od Nexus uređaja, velika je vjerovatnoća da ćete Lollipop čekati bar još nekoliko mjeseci, ako ne i duže. Naravno, uvijek možete probati instalirati i neki custom ROM, ali to je već zasebna tema kojom ćemo se baviti neki drugi put.

Najveća novost pete iteracije Androida je novi izgled interfejsa koji Google naziva Material Design. Može se reći da se radi o sličnom pokušaju udaljavanja od imitacije objekata iz stvarnog svijeta, kakvu je Apple napravio sa sedmom verzijom svog mobilnog operativnog sistema. Mada se vode žestoke debate koliko je taj pokušaj uspješan, ono što se sigurno može reći da novi Android izgleda prilično lijepo.

Čitavo iskustvo korištenja prožeto je tečnim animacijama, intenzivnih bojama i diskretnim teksturama. Navigacione ikonice su promijenjene, pa podsjećaju na one sa PlayStation kontrolera, mada nam ova promjena baš i nije jasna. Izgleda da je Google neke elemente operativnog sistema promijenio bez nekog posebnog razloga. Telefonski pozivi sada ne zauzimaju čitav ekran, već se prikazuju u gornjoj trećini ekrana. Ono što je bitno je da prelazak sa stare verzije na novu nije težak, pošto se objekti operativnog sistema još uvijek nalaze na istim mjestima, samo malo drugačije izgledaju.

Pored izmjena interfejsa, petica donosi i neke funkcionalne promjene. Jedna od većih promjena je što lock ekran od sada prikazuje notifikacije, uz mogućnost obavljanja i nekih operacija na njima. Naravno, sve zavisi od vrste notifikacija. Ono što je bitno je da aplikacije možete proglasiti privatnim, što znači da se njihove notifikacije neće vidjeti na lock ekranu.

Sljedeća velika promjena je takozvani Priority način rada koji se podešava tipkama za kontrolu glasnoće zvuka. Jednostavno možete odrediti koje notifikacije će telefon prikazivati, a koje ne. Moguće je isključiti sva obavještenja, uključujući i alarme. Ova funkcija je vrlo slična Do Not Disturb opciji na iOS-u.

1/1

Quick Setting panel je promijenjen, pa se na njemu odmah nalazi mogućnost korištenja LED blica kao baterijske lampe, za šta je do sada trebala posebna aplikacija. Ono što smeta je nedostatak mogućnosti podešavanja opcija koje se nalaze na Quick Settings panelu. Google nudi automatsko podešavanje prema vašim navikama, ali nam se ovaj koncept baš i ne dopada.

I do sada je bilo moguće definisanje više korisnika na jednom uređaju, ali je ta opcija sada poboljšana. Najznačajnije poboljšanje tiče se Guest Mode funkcije, koja omogućava da telefon posudite nekome, a da pri tome vaše informacije ne budu izložene. Gost može podesiti čak i svoj Google account, a prilikom povratka na normalno stanje svi podaci gosta će biti obrisani.

Slična mogućnost je i pinovanje aplikacija, koja se obavlja na tzv. Overview prozoru, a koja onemogućava napuštanje aplikacije u prvom planu. Idealno kada mlađem članu familije posudite telefon da odigra nekoliko nivoa Candy Crash-a. Overview je novi naziv za multitasking, odnosno promjenu aktivne aplikacije. Aktivne aplikacije se prikazuju kao kartice u kružnom nizu, a neke aplikacije mogu bolje iskoristiti ovu mogućnost. Tako se tabovi web browsera prikazuju pojedinačno, a Gmail aplikacija Compose prozor također prikazuje kao posebnu stavku.

I neke aplikacije su doživjele promjene, pa tako Gmail aplikacija sada radi sa bilo kojom mail adresom. Vraćena je i Messages aplikacija za sve one koji se nisu uspjeli navići na Hangouts. Calendar sada izgleda ljepše, a većina aplikacija je dobila i nešto bolji izgled na tablet uređajima.

Google je posudio ideju od nekih proizvođača telefona, te tako sada postoji Battery Saver opcija koja omogućava da telefon radi što duže kada je baterija pri kraju. Prilikom uključenja ovog načina rada minimiziraju se komunikacije, čime se produžava trajanje baterije.

Google navodi kako bi Lollipop trebao da troši manje energije, te da bi performanse uređaja trebale biti bolje. Obzirom da smo nadogradnju dobili prije svega tri-četiri dana, još uvijek je rano da donesemo definitivni sud o promjeni trajanja baterije i brzini rada novog operativnog sistema.

Što se ostalih stvari tiče, petica je svakako bolji operativni sistem od prethodnika. Ali ne toliko bolji da biste jurili sa nadogradnjom. Nove funkcije su korisne, ali ne i preko potrebne. Izgled interfejsa na Androidu nije teško promijeniti, pa ni to nije razlog za hitnu nadogradnju. Zato strpljivo, jer će za par mjeseci petica svakako biti na svim novim telefonima, a i na priličnom broju onih malo starijih.