Ruski web browser nije prvo što će većina ljudi željnih Interneta downloadati, ali baš kao i kineski Baidu, tako i Yandex želi modernizovati svoj imidž i proširiti se na nova tržišta. Najnoviji rezultat toga je redizajnirani Yandex web browser, a program je trenutno u alpha verziji.

Kada su browseri u pitanju, minimalistički dizajn za većinu njih zadnjih godina znači nadmetanje sa Googleovim Chromeom u tome koji će bolje sakriti opcije ili ih ponuditi manje (o jednom od takvih bisera možete čitati ovdje). Vrlo rijetko se dešava da minimalizam obuhvati korjenitu izmjenu ideje gdje se šta treba nalaziti u web browseru. Yandex.Browser je ponudio jedan eksperimentalni koncept koji zahtijeva naviku, ali što ga više koristite, to vam djeluje logičnije.

Prije svega, to se odnosi na činjenicu da ovaj browser tabove smješta u dnu ekrana, umjesto u vrhu kao konkurentni programi. Ideja je da se svaki sajt tretira kao aplikacija u operativnom sistemu, zato što su danas i sami sajtovi nakvasali na beštije koje imaju različite funkcije prethodno rezervisane za desktop alate. U prevodu, na Internetu provodimo više vremena nego ikada i Yandex želi da pregledanje web sadržaja učini što ugodnijim.

Tabovi smješteni u donji dio interfejsa stoga omogućuju komotniji prikaz web stranica – posebno zgodno za one kojima pogled najprije leti prema vrhu ekrana i koji se od traka s alatima, tabovima i bookmarksima osjećaju kao da ih je neko strpao u luđačku košulju (da, ima nas i takvih). Dakako, ovo je bilo moguće podesiti i u staroj Operi, ali na nezgrapniji način. Plus, staroj Operi još samo lijevo oko i obrva vire iz groba.


Pored toga, novi Yandex.Browser donosi i opuštajući novitet u obliku video pozadina u speed dial (ovdje nazvanom Tableau) prozoru. Tako možete uživati u treskanju lišća na vjetru, pokretnim oblacima i potočićima, te lelujavom cvijeću dok se odlučujete koji sajt otvoriti. Neke od pozadina su čak i korisne – recimo, ona sa kišom koja pada po prozoru je idealna za liječenje nesanice.

Kad smo kod tog svojevrsnog speed diala, nove linkove na njega možete dodati putem "Tableu Settings" stavke do koje dolazite desnim klikom na neki od thumbnailsa sajtova. Dodavanjem novih linkova, thumbnailsi se, po uzoru na babuške, najprije par puta smanje, prije aktiviranja trećeg reda. Nažalost, više od 18 linkova nećete moći dodati u Tableau (vjerovatno kako bi vas autori natjerali da gledate u njihove animirane pozadine). Šteta, jer nas samo to dijeli od proglašavanja ovog browsera najboljom stvarčicom poslije fleksibilnog Slimjeta i ultra-pouzdanog Firefoxa.

Neki od korisnika bi mogli biti zabrinuti zbog toga što browser po defaultu ne prikazuje URL stranice na kojoj se trenutno nalaze, ali do njega možete lijevim ili desnim klikom na traku sa nazivom sajta u vrhu ekrana. Lijevi će vam otvoriti takozvani Smartbox za pretragu Interneta, u kojem se nalazi i adresa trenutnog sajta, dok ćete desnim klikom dobiti mogućnost kopiranja adrese.

1/1

Najbolja stvar je to što prozračni i minimalistični dizajn koji sadrži samo tabove, naprijed-nazad strelice te naziv posjećenog sajta ne znači i eliminisanje funkcionalnosti. Naprednije opcije Blink enginea kojeg Yandex koristi nalaze se u Settings meniju u gornjem desnom uglu programa, gdje ćete pronaći sve ono na što ste navikli u Chromeu, Slimjetu ili na kraju krajeva, "starom" Yandexovom browseru. Bookmarks manager, historija web aktivnosti, sinhronizacija, ekstenzije, JavaScript, automatsko popunjavanje login podataka, integrisano prevođenje stranica – sve je tu.

Problemi su uglavnom vezani za činjenicu da je stvar u alpha verziji, te se stoga vrte oko manjih grafičkih problema pri gledanju fullscreen YouTube videa i mijenjanju veličine prozora Yandex.Browsera. Isto tako, programu ne bi škodilo da bude malo brži pri pokretanju.

Sad još samo trebate skontati šta vam je draže: da vas špijunira NSA ili FSB?

http://browser.yandex.com/future/

Cijena: besplatno

PLUS
Polutransparentan moderan dizajn, minimalizam bez ukidanja pozadinskih opcija, tabovi

MINUS
Par bugova, pretjerana ograničenost speed diala, ne postoji mogućnost prilagođavanja interfejsa, nemogućnost odabira mjesta instalacije