Mnogi bi rekli da čistom Android interfejsu ništa ne fali i da je gotovo perfektan, ali i takav, ponekad će postati monoton i dosadan. Brojni proizvođači telefona i tableta odavno rade njegove preinake, a na raspolaganju su i brojne aplikacije, tzv. launcheri koji na razne načine mijenjaju izgled, pa i funkcionalnost Android sistema. Jedan takav je i APUS Launcher, a evo zbog čega nam se učinio zanimljivim.

APUS Launcher je prije svega besplatan, ali ono što ga izdvaja od ostatka konkurencije poput NOVA, GO ili APEX Launcher aplikacija je upravo epitet koji mu stoji uz ime - "najmanji i najbrži" launcher. Naime, sam instalacioni fajl, ali i zauzeće memorije je 5-6 puta manje od spomenute konkurencije, pa su njegovo pokretanje i rad zaista munjeviti. Upravo zbog toga je idealan za starije ili napredne telefone sa malo sistemske memorije.

Dizajn koji APUS donosi je vrlo jednostavan i na prvu ćete shvatiti da je poprilična iOS kopija. Nema klasične mreže sa prikazom aplikacija, jer su sve aplikacije automatski i veoma precizno katogrisane u grupe ili foldere. Otvaranjem jedne grupe, moguće je listanje i pregledanje ostalih, a u slučaju da vam to nije dovoljno, APUS Radar će vam ponuditi i otkriti nove aplikacije iz te kategorije koje korisnici u vašoj blizini često koriste. APUS donosi i nešto drugačiji notifikacijski bar i mogućnost instalacije notifikacija za propuštene pozive, SMS poruke, Gmail i WhatsApp koji će prikazivati broj pored ikone (kao na iOS-u), a nisu izostavljene ni opcije poput jednostavnog dodavanja widgeta i promjene wallpapera. Tu je i Boost opcija dostupna direktno sa početnog ekrana ili iz notifikacijskog bara, koja omogućava "čišćenje" memorije od podataka i aplikacija koje se duže ne koriste, pa bi pokretanje onih zahtjevnijih trebalo biti tečnije.

Sve u svemu, APUS ne nudi mnogo i potpuno je suprotan prenakrcanim launcherima spomenutim na početku, ali je sasvim elegantan i dovoljan za promjenu i osvježavanje vaše Android svakodnevnice, posebno ako zavidite Appleovcima.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.apusapps.launcher&hl=en

1/1