Mali korak za čovječanstvo, ali veliki za sve Windows korisnike koji sebi žele olakšati isprobavanje i korištenje različitih Linux distribucija – bit će prva misao svakog novopečenog korisnika LinuxLive USB Creatora. Ovaj izvrsni mali program (od milja nazvan LiLi) namijenjen je kreiranju bootabilnog Linuxa na USB stickovima, a lista podržanih distribucija je ogromna – tu je manje-više sve što vam može pasti na pamet: Puppy Linux, Crunchbang, Kali, Arch Linux, Mint, Ubuntu, Hiren's BootCD, itd. Kompletnu listu imate ovdje.

Friško objavljena 2.90 verzija, za koju autor programa, Thibaut Lauziere, kaže da je razvijao mjesecima, donosi veliki broj sitnijih dorada ispod haube, zbog kojih bi program trebao biti pouzdaniji nego ikada. Između ostalog, to se odnosi na poboljšanu podršku za 64-bitne verzije operativnih sistema, zatim na novitet u vidu podrške za ReactOS, kao i na činjenicu da je interfejs dobio prevod na hrvatski jezik (dotični je grozan i neprecizan, kako je i običaj kada su prevodi softvera na jezike našeg regiona u pitanju, pa se ne radujte previše). Naravno, budući da je LiLi open source alat, prevod na neki od jezika možete uraditi i vi, te ga proslijediti autoru programa.

LiLi krasi izuzetno prost interfejs kojeg je u stanju skontati i ameba. Proces kreiranja live USB sistema je podijeljen na nekoliko koraka – najprije je potrebno odabrati željeni USB stick, koji mora biti formatiran u FAT ili FAT32 fajl sistemu, zatim ISO fajl operativnog sistema kojeg želite bootati, te na kraju kliknuti dugme "Create", da alat odradi svoj posao.

Osim odabira ISO fajla, na raspolaganju imate i mogućnost usnimavanja OS-a sa CD-a, kao i downloadanja neke od podržanih distribucija direktno iz programa. Maksimalno olakšano korištenje LinuxLivea zaokruženo je mogućnošću pokretanja instaliranog Linuxa u virtualizacijskom prozoru direktno u Windowsu, bez potrebe za restartovanjem računara.

Kako bi ovo omogućio, program će automatski skinuti prenosnu verziju VirtualBoxa i automatski je podesiti na USB sticku za pokretanje OS-a; na vama je samo da odete u VirtualBox folder na sticku te pokrenete fajl po imenu "Virtualize_this_key". A, čak i taj proces možete uprostiti uključivanjem kreiranja autorun opcije za live USB sistem, do čega dolazite klikom na "Options" dugme.

Operativni sistem sa takvog USB sticka je i dalje moguće bootati umjesto Windowsa pri restartovanju računara, ukoliko niste zadovoljni njegovom brzinom u virtualizaciji.

Da ne dužimo, LinuxLive USB Creator je jedan od najbezbolnijih načina testiranja novih verzija Linuxa i nezaobilazan alat, ne samo za radoznalce, nego i za one koji s vremena na vrijeme moraju podizati tuđe skršene sisteme radi popravki, dijagnosticiranja i vraćanja podataka. Ako već niste, navalite!

http://www.linuxliveusb.com/

1/1

 

Ocjena: 5

Cijena: besplatno

PLUS
Lakoća korištenja, pouzdanost

MINUS
Interfejs nije morao biti baš ovoliko skvrčen

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Windows XP