Zoom Player ima vrlo lojalnu, gotovo fanatičnu bazu korisnika koji obožavaju njegove customizacijske mogućnosti. Radi se o playeru primarno namijenjenom kvalitetnoj reprodukciji videa, ali oni koji imaju nešto protiv Winampa, Winyla i Windows Media Playera mogu ga koristiti i kao audio player.

Najnovija verzija, 9.5, donosi hrpu sitnijih, mahom kozmetičkih noviteta, među kojima je najbitnije prilagođavanje full screen navigacijskog interfejsa uređajima osjetljivim na dodir. U prevodu, umjesto liste radio stanica i opcija poput ekvalajzera i podešavanja boja, sada su sve stavke predstavljene ikonicama. Međutim, ova korisna mogućnost koja olakšava upravljanje playerom bez izlaženja iz full screen moda dostupna je jedino u plaćenim verzijama programa.

Što se tiče besplatne i samim time najinteresantnije verzije Zoom Playera, ona, nažalost, ne ostavlja bajan početni utisak, jer installer alata sadrži OpenCandy adware platformu koja je zadužena za preporučivanje dodatnog softvera na osnovu skeniranja korisnikovog sistema. Ukoliko ne koristite neki paranoično postavljen firewall, poput Comodovog, ovo nećete ni primijetiti.

Odlučite se momci, želite li nuditi besplatan program ili ne?

Maltretiranje korisnika ne prestaje tu, budući da odmah pri prvom pokretanju nekog videa iskače napadna poruka da bismo trebali podržati razvoj besplatnog softvera tako što ćemo platiti za "Pro" ili "Max" verziju Zoom Playera. Odlučite se momci, želite li nuditi besplatan program ili ne? Da bude gore, u opcijama besplatnog izdanja, do kojih dolazite desnim klikom na interfejs, nalaze se brojne stvari koje zapravo nisu dostupne besplatno, nego je za njih potrebno kupiti komercijalnu verziju. Recimo, ukoliko pokušate aktivirati Enable Closed Captions support", dobit ćete podsjetnik da dotičnog nema u Zoom Playeru Free.

Postoje bolji načini izazivanja grižnje savjesti kod korisnika – umjesto golemog fancy "Zoom Player Free" natpisa u glavnom prozoru prije pokretanja filma moglo bi stajati dugme za doniranje novca ili kakav drugi podsjetnik na to da i autori Zoom Playera moraju jesti. Osim toga, besplatna verzija programa je valjda već monetizirana OpenCandyjem. Mutno, brate, skroz mutno.

1/1

Srećom, sam player je, kada već jednom počnete s njegovim korištenjem, vrlo brz i daje malo drugačiju sliku od najnovije verzije VLC-a (ne nužno bolju, nego samo drugačiju) na videima koje smo isprobali; tj. imao je manje primjetne artefakte, ali i nešto ispranije boje. Program podržava ogroman broj formata (kompletnu listu imate na zvaničnom sajtu), ali slabo ćete šta od njih vidjeti u akciji dok ne instalirate potrebne codece preko Install Centera koji skenira instalirane komponente na vašem sistemu i nudi vam one potrebne. Bez ovoga se čak ni prevodi ne mogu učitati.

Čak ni tada nije garantovano da će Zoom Player funkcionisati kako je zamišljeno. Ne radi MP3? Instalirajte taj i taj codec. Opet ne radi određeni MP3? Ma, vama u stvari treba još jedan codec. Zašto opet ne radi MP3? Pa, codece zapravo trebate skinuti s druge lokacije.

Ovo je, usput rečeno, jedan od stvarnih problema Zoom Playera. MP3-ovi za koje autori ovog playera tvrde da po defaultu ne bi trebali raditi u Windowsu, savršeno lijepo i veselo sviraju u Windows Media Playeru. Sve zajedno predstavlja danas nepotreban nivo patnje, budući da smo stava, a vjerujemo da ćete se složiti s nama ako cijenite svoje mentalno zdravlje i živce, da prosječan player treba imati bundlirane sve pluginove i dodatke koji mu omogućuju osnovnu funkcionalnost.

Zatreba li vam za nijansu bolja kvaliteta slike ili brz rad na slabom hardveru, oprobajte i ovo čudo. Osim toga, međutim, rijetko šta je vrijedno pažnje; mogućnost detaljnog štimanja interfejsa, prečica na tastaturi i sličnih stvari već odavno ne predstavlja nikakav ekskluzivan adut. A, zaključane opcije u besplatnoj verziji će prije iritirati korisnike, nego ih zainteresovati da plate za punu verziju Zoom Playera. Što se mene tiče, rijetko kada mi se desilo da baš OVOLIKO ne želim koristiti neki program nakon isprobavanja.

http://www.inmatrix.com/files/zoomplayer_download.shtml

Ocjena: 3

Cijena: Besplatan u osnovnoj verziji / Pro i Max koštaju 17.16 i 25.74 eura, respektivno

PLUS
Brzina

MINUS
Nagware, odvojeno skidanje codeca

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Windows XP
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM