Ako ste jedan od onih korisnika koji svakodnevno zaviruje u svoju muzičku arhivu i uživa u omiljenim pjesmama, sigurno ste se bar jednom pitali, da li postoje neki remixi, obrade ili odakle dolaze korišteni samplovi neke pjesme. Aplikacija, servis i muzička baza koja upravo otkriva takve detalje zove se WhoSampled.

Aplikacija WhoSampled nije tako svježa, ali ova muzička baza podataka koja na jednostavan način otkriva koje napravio obradu neke pjesme ili koji su samplovi popularnih pjesama korišteni od strane drugih muzičara, od nedavno je dostupna širim narodnim masama, odnosno za Android OS. I to potpuno besplatno, za razliku od iOS verzije koja košta 3 dolara.

Nakon instalacije, aplikacija (uz Facebook login) može skenirati vašu muzičku arhivu na mobilnom uređaju, te će odmah ponuditi listu za pjesme koje imaju svoje obrade ili koriste samplove od drugih izvođača. Ono najbolje je što se "posuđeni" sample ili remix može besplatno poslušati, uporediti ih jedan pored drugog, a pored imena originalne pjesme može se vidjeti i vrijeme u kojem dijelu pjesme se može čuti određeni sample. Naravno, pored pjesama iz vaše arhive moguće je tražiti pjesme i izvođače po želji, listati top liste popularnih obrada i sampleova, kreirati listu omiljenih, ali dodavati i svoje sugestije, zašto je potrebno registrovati account.

Baza trenutno sadrži oko 270 hiljada pjesama i 95 hiljada izvođača, pa WhoSampled može biti odličan način za otkrivanje nove muzike slične vašim ukusima, ali će poslužiti i kao zabavan način da čujete odakle su vaši omiljeni izvođači dobijali inspiraciju, bio to Depeche Mode ili Dino Merlin.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.whosampled&hl=hr

1/1