Ovaj put radi se o aplikaciji koja će vam pomoći u kontrolisanju dnevnog unosa kalorija kada vas sa svakog ćoška dozivaju sladoledi, a vi bi da na skorom ljetovanju ipak ne ličite na nasukanog kita. Studentica Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci, Jelena Miodragović, prijatno nas je iznenadila WIndows 8 aplikacijom dopadljivog naziva: Moja kuhinjica. Aplikaciju namijenjenu lakom pristupu receptima različitih jela te provjeri njihove kalorijske vrijednosti, Jelena je razvila u sklopu Microsoftovog regionalnog i nacionalnog takmičenja u razvijanju aplikacija za Windows 8.1, namijenjenog studentima (više o samom takmičenju možete pročitati na http://winappdevcon.promorc.com).

Ukoliko koristite Windows 8.1 i odlučite se da isprobate ovu besplatnu aplikaciju, prvo što ćete primjetiti jeste njen izuzetno dopadljiv dizajn: jednostavan, ali sa dobro odabranim elementima kao što su popratne fotografije jela i vesele boje koje će vas podsjetiti na proljeće koje nam je, hvala Prirodi, napokon stiglo.

Rapored kategorija je jednostavan i sastoji se od  one u kojoj se nalaze grupe jela, počevši od salata, torti i kolača, predjela i glavnih jela, zatim tabele kalorijskih vrijednosti i posebne sekcije u kojoj se nalaze uopšteni savjeti o pripremi i čuvanju namirnica. Tako u ovoj posljednoj sekciji možete saznati nešto novo o, naprimjer, tome kako da vam karfiol zadrži lijepu bijelu boju i nakon kuhanja i iskuhavanja dok mu i posljednji vitamin ne ispari u nepovrat, te kako da vam se meso ribe ne raspadne pri kuhanju. Sve su to sitnice koje život znače kada pripremate nešto čime želite zadiviti vama drage ljude.

Što se tiče tabele kalorijskih vrijednosti, ona je vrlo korisna u slučajevima kada vam zatreba energetska vrijednost pojedinih grupa voća, povrća, žitarica, te mesa i mesnih proizvoda. Treba spomenuti i to da na Facebook stranici Moje kuhinjice korisnici mogu naglasiti koje recepte žele vidjeti na njoj, pa to vjerovatno vrijedi i za kalorijsku vrijednost gotovih jela.  

Uz recepte se ne nalaze fotografije jela kako bi početnici mogli lakše vidjeti šta se od njih očekuje ukoliko požele isprobati neke od njih. Ipak, kako je aplikacija besplatna, uvijek je lako, nakon što odlučite šta ćete taj dan skuhati, pogledati Images na Googleu, pa se zatim vratiti odabranom receptu.

U svakom slučaju, mi ovu domaću kreaciju toplo preporučujemo svim korisnicima Windowsa 8 koji žele podržati domaće developere, jer podrške domaćima nikad dosta.

Link za download

FB fan page

1/1

 

PLUS
Odličan dizajn; domaća radinost

MINUS
Nedostatak fotografija uz recepte