Danas, kada se kreativne ideje i dokumenti razmjenjuju preko Interneta, često i s jednog na drugi kraj svijeta, izuzetno je bitno osigurati ih od neovlaštenog kopiranja. Digify tu uskače kao praktičan program, odnosno servis za dijeljenje "samouništavajućih" fajlova, koji se automatski obrišu u zadanom roku nakon što ih osoba kojoj ste ih poslali pregleda. Digify onemogućuje kopiranje i download podijeljenih dokumenata, što ga čini savršenim za scenariste, pisce i druge autore koji moraju ili žele drugima poslati svoje djelo na čitanje, a bez bojazni da će djelo biti nelegalno kopirano. Digify je osvojio i nagradu na ovogodišnjoj RSA konferenciji za najinovativniju kompaniju na polju cyber sigurnosti.

Kako, dakle, stvar funkcioniše? Nakon instalacije programa, pri kojoj nažalost nije moguće odrediti njegovu lokaciju na disku, morat ćete se registrovati preko email adrese. Aplikacija se pokreće u modu koji potpuno uklanja i deaktivira sve do tada pokrenute programe na računaru, tako da do fajlova koje želite podijeliti možete samo iz Digifya. Zbog toga je izuzetno korisna i hvale vrijedna njegova sposobnost integracije sa Dropboxom; fajlove pohranjene na Dropboxu možete pregledati i dijeliti direktno iz Digifyevog interfejsa. Ukoliko, pak, ne koristite Dropbox, dokumente možete selektovati i sa svog kompjutera.

Ovdje valja napomenuti da Digify ne podržava slanje zvučnih fajlova (logično), LibreOffice dokumenata i arhiva, nego samo Microsoft Office dokumenata, PDF-ova i slika. Selektovane fajlove možete poslati na bilo koju email adresu, ali onaj ko ih želi pregledati, mora za to koristiti Digify, u čijem će se okruženju oni prikazati samo sa osnovnim kontrolama za zumiranje i rotiranje. Podijeljeni fajlovi ne mogu biti forwardovani, editovani ili uploadani na neku drugu lokaciju. Program čak ima zaštitu od pokretanja u virtuelnoj mašini, kako bi potpuno onemogućio snimanje ekrana dok su osjetljivi dokumenti otvoreni!

Vrijeme samouništenja fajla koje je moguće podesiti prije slanja kreće se od jedne minute, do mjesec dana nakon pregleda, a odbrojava se u gornjem desnom uglu Digifyeve aplikacije dok je dokument otvoren. Na taj način se recipijent ne mora pitati koliko još vremena ima dok ne izgubi pristup dokumentu. Povrh svega, u preglednom interfejsu aplikacije imate i podatke koliko je puta svaki od poslanih dokumenata pregledan i koliko je dugo bio otvoren, tako da više ne morate lomiti glavu oko toga kada je pravo vrijeme za traženje feedbacka o vašoj priči, knjizi, scenariju ili fotografijama.

Nadzor nad dokumentima zaokružen je time što na raspolaganju imate i opciju za poništavanje dijeljenja fajlova, pa čak i njihovog brisanja prije nego što ih iko i otvori.

1/1

Digify je trenutno dostupan u beta verziji za Windows i OS X koja će biti aktivna do januara. Pored toga, na raspolaganju imate i Android i iOS aplikacije, a ukoliko želite na brzinu isprobati kako stvar radi, imate i web verziju na zvaničnom sajtu. Međutim, web verzija ne sprečava pravljenje screenshotova (tako smo ih i mi napravili), pa je stoga preporučujemo samo za testiranje. Digifyevim autorima se mora odati priznanje zbog činjenice da su dijeljenje fajlova putem web sajta po defaultu isključili za sve novoregistrovane korisnike. Osim toga, proces slanja dokumenata i njihovog privremenog pohranjivanja na Digifyevim serverima zaštićen je AES-256 enkripcijom, a nakon što ih svi recipijenti pregledaju, firma trajno briše dokumente sa svojih servera.

Jedine stvari koje su nam kvarile ugođaj su slaba podrška za formate i relativno sporo pokretanje desktop verzije Digifya, ali to je vjerovatno posljedica njegovog beta statusa. Obavezno isprobajte ukoliko ste pisac ili fotograf i želite zaštititi svoja djela prilikom slanja drugima na uvid.

http://www.digify.com/

Cijena: Zasad besplatan, u planu su premium pogodnosti

PLUS
Inovativna zaštita dokumenata, opcije, interfejs

MINUS
Sporo pokretanje, slaba podrška za formate i cloud servise