Prošle sedmice smo recenzirali daleko prostijeg rođaka ovog programa, a razlog zašto "Pro 8" izdanje nismo ubacili u isti tekst jeste značajna razlika u cijeni i profesionalne mogućnosti koje on posjeduje u odnosu na ACDSee preglednik.

ACDSee Pro 8 sadrži uobičajene module za editovanje i brzo pregledanje slika, kao i PicaView za pregledanje parametara fotografija u kontekstualnom meniju koji karakterišu i ACDSee 18, tako da se sada nećemo baviti time. Ono po čemu je program poseban jeste "Develop" sekcija za naprednu obradu fotografija koja ga izdiže u kategoriju za sebe, a u koju ulazite klikom na odgovarajuće dugme u gornjem desnom uglu interfejsa.

Opcije u Develop modu su pregledno podijeljene u Tune, Detail, Geometry i Repair tabove. Prvi od ovih krije bogate alate za korekciju osvjetljenja, boja, jasnoće slike, fino dotjerivanje sjenki i svjetlijih dijelova fotografija, tinte, ekspozicije i svega ostalog što vam može pasti na pamet.

Jedna od mogućnosti koje se ovdje najviše ističu je Advanced Color koji vam omogućuje vrlo lagano podešavanje zasićenja ili svjetline svake pojedinačne boje na fotografiji. Ukoliko ocijenite da vam podešavanje boja putem slidera ne pruža dovoljno kreativne slobode, možete i kliknuti mišem na dio fotografije koji sadrži boju koju želite izmijeniti te je pojačati jednostavnim povlačenjem kursora. Rijetko koji program će vam omogućiti jednostavnije uklanjanje određene boje i njenih nijansi sa slike (recimo, zelenila trave sa scene sa cvijećem) od ovog programa.

Dalje, Split Tone i Cross Process skupine alata kriju parametre za podešavanje tinte i zasićenja sjenki te highlightsa, čime možete postići zanimljiv nadrealni izgled slika, Instagramolike efekte ili neki zagorjeli retro stil. Detail tab, kao što mu i samo ime govori, okuplja kvalitetne alate za izoštravanje slike i uklanjanje šuma – i to kakve alate! Sharpening, na primjer, sadrži Amount, Radius, Mask, Detail i Treshold slidere za bolju kontrolu izoštravanja, kako njime ne biste pokvarili realizam slike. Najbolje je to što se sve promjene gotovo trenutno prikazuju na otvorenoj fotografiji i relativno brzo snimaju u konačan proizvod, što je hvale vrijedna osobina i jedna od onih stvari zbog kojih je ACDSee Pro poprilično skup program.

U Geometry tabu možete pronaći sve alate za ispravljanje nedostataka nesigurne ruke fotografa, te kojekakvih nakrivljenosti i izvitoperenosti. Uz rotiranje sa automatskim croppingom, istakli bismo dinamitno praktičan alat za horizontalno i vertikalno ispravljanje perspektive. I konačno, u Repair tabu ćete uklanjati crvene oči, bubuljice i neželjene objekte koji vam kvare fotografisanu scenu, poput nemarno odbačenog omota od bureka i Mehinog čupavog psa. Program ovo odrađuje dosta dobro, naročito kada je u pitanju eliminisanje otpada sa fotografije.

Kada je u pitanju isplativost programa, ono što je bitno spomenuti jeste činjenica da je ACDSee u svom obavještenju za štampu prvobitno objavio da ACDSee Pro 8 košta 200 dolara, što je bila cijena i prošle verzije – dakle, čak 120 dolara više od ACDSeeja 18 – da bi je poslije smanjio na 100 dolara, vjerovatno zbog nepopularnosti te cijene. Kompanija je na svom sajtu "sakrila" informaciju da se radi o specijalnoj ponudi, a nije poznato koliko dugo će sniženje trajati.

U svakom slučaju, ACDSee Pro po pitanju ponuđene vrijednosti predstavlja suštu suprotnost ACDSeeju 18, pa čak i da je cijena u trenutku pisanja teksta ostala 200 dolara, ne bi bila prevelika. Drastičnim sniženjem Pro verzije autori su ACDSee preglednik učinili suvišnim proizvodom. Potez očajnika? Za sada je teško reći, ali da vrijedi para, vrijedi.

http://www.acdsee.com/en/products/acdsee-pro-8

1/1

 

Ocjena: 5

Cijena: 100 dolara u specijalnoj ponudi (regularna cijena je 200 dolara)

PLUS
Develop mod, lakoća korištenja, brzina primjenjivanja filtera i pregledanja slika

MINUS
Isto kao i kod ACDSeeja 18 – par mušica i bugova

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Pentium 3, 512MB RAM, Windows 7
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM