ACDSeejev izvrsni preglednik slika (i foto-editor light) prešao je dalek put – ali, samo po pitanju broja verzije. Vaš autor još uvijek relativno sretno koristi ACDSee Photo Manager 2009 – ono "relativno" dolazi od bugova u prikazu GIF-ova i isijecanju pojedinih velikih slika, koji se rijetko pojavljuju.

U proteklih šest godina, program je ostao bez onog "Photo Manager" u nazivu i dobio kozmetičke promjene u interfejsu ("Kako da osvježimo izgled programa? Znamo! Ukinućemo boje!" – autori na kafi). Ali, osim toga, suštinski se nije mnogo toga promijenilo. ACDSee 18 ima isti problem sa istim bugovima kao i stara verzija. Korisnici se već godinama žale na lošu podršku od strane ACD Systemsa, koji je jako spor u ispravljanju bugova i prestaje održavati ranija izdanja programa čim objavi novo.Aktuelna verzija ovog organizatora i preglednika fotografija se diči novitetima koji su, iskreno, ili nepotrebni, ili ih je program trebao davno dobiti s obzirom na svoju cijenu. Za početak, tu je Smart Indexer, koji će indeksirati slike i željene foldere kada je sistem u mirovanju, te ih automatski osvježiti nakon bilo kakve promjene. Dalje, ACDSee 18 ima novi sistem automatske korekcije ekspozicije za koju autori tvrde da je toliko napredna da su patentirali tehnologiju koja je zadužena za nju. Kao i uvijek kada je automatska korekcija bilo čega u pitanju, stvar ne radi uvijek dobro te će od atmosferičnih slika ponekad napraviti presvijetle užase koji izazivaju epilepsiju.

Također, još jedan relativno zvučan novitet je prikazivanje uvećanog thumbnaila fotografije zajedno sa njenim parametrima u kontekstualnom meniju Windowsa (pogledajte screenshot u prilogu da vidite kako to izgleda). Čemu ovo služi, nismo sigurni, pošto Windows ionako prikazuje informacije o fotografiji u dnu prozora, a moguće je podesiti i veličinu thumbnailsa u OS-u. Osim što džaba zakrčuje kontekstualni meni, također ga čini i tromijim.

Nova opcija po imenu "Auto Lens View" omogućit će vam brzinsko provjeravanje kako će fotografija izgledati u crno-bijelom, te Lomo, Orton i Sepia modovima. Korisna mogućnost, koja vam odmah pri pregledanju fotografija može uštediti dosta vremena pri odlučivanju čime da ih začinite.

1/1

 

Fanovi ovog ACDSeejevog preglednika su to postali zbog brzine otvaranja i pregledanja fotografija u njemu, kvalitetne JPEG kompresije, kao i vrlo mudrog izbora alata za editovanje slika koji dolaze sa njim. Tu su, recimo, različiti filteri, Curves za fino dotjerivanje kontrasta i osvjetljenja, grupna promjena veličine i eksportovanje slika, različite vrste pooštravanja, uklanjanja šuma, itd. Međutim, ACDSee 18 je osjetno tromiji pri editovanju od ranih verzija te od nekih bitnih jednostavnih akcija, kao što su cropping i overwrite slike nakon editovanja sa drugačijim nivoom kompresije u odnosu na izvornu, pravi nepotrebno naporan proces za koji je potrebno više koraka nego prije.

Za 80 dolara – neprihvatljivo. Treba li vam ispoliran brz preglednik slika sa kvalitetnim opcijama, radije izvucite odnekle staru verziju ACDSeeja ukoliko ste to u mogućnosti.

http://www.acdsee.com/en/products/acdsee-18

Ocjena: 3

Cijena: 80 dolara

PLUS
Opcije editovanja fotografija, Auto Lens View

MINUS
Tromiji nego rane verzije, komplikovaniji interfejs, neispravljanje bugova, noviteti sumnjive korisnosti

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Pentium 3, 512MB RAM-a, Windows 7
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM