Jeste, zaštita je krkanska, ali i besplatna. Bez obzira na krkanluk, ostaje činjenica da je AVG jedan od najpopularnijih besplatnih antivirusa na svijetu, koji je reputaciju stekao jedno vrijeme paranoičnom detekcijom svega i svačega, bez obzira na ispravnost iste, te sistemskom zahtjevnošću zbog koje su korisnici mislili da je program korisniji nego što jeste. Kao jedan od davnih vjernih korisnika AVG Antivirusa, htio sam provjeriti kako se drži nova verzija, objavljena prošlog mjeseca.

Noviteti u AntiVirusu Free 2015 su malobrojni i prvenstveno se radi o novoj mogućnosti blokiranja virusa i trojanaca koji koriste prethodno nepoznate, tj. zero day propuste. Druga relativno bitna stvar koju verzija 2015 donosi jeste blago redizajniran interfejs koji se sada malo odmakao od pomodarskih obojenih kvadrata a la Windows 8 te je naprosto podijeljen u logične i pregledne sekcije.

Program izuzetno sporo premješta pronađeni malware u karantin, odnosno Virus Vault.

Osim antivirusnog enginea za skeniranje u stvarnom vremenu, Antivirus Free sadrži još tri modula – Web, Identity i Emails – za zaštitu od linkova koji vode do zaraženih sajtova, zaštitu od krađe identiteta i skeniranje dolaznih i odlaznih emailova. Klikom na svaki od njih, otkrit će se mogućnost njihovog uključivanja i isključivanja, kao i naprednije opcije gdje štimate sve od sistemskih resursa koje će program koristiti, pa do tipa fajlova koje će skenirati. AVG generalno karakerišu korisne sitnice koje vam poslije mogu nedostajati u drugim programima, kao što je opcija za deaktiviranje antivirusa do idućeg restarta računara ili integrisani File Shredder zadužen za trajno brisanje fajlova sa računara. Ovaj zadnji alat će se pojaviti u kontekstualnom meniju za Recycle Bin pod nazivom "Shred content with AVG" i poprilično je brz. Štaviše, čini mi se da je čitav program osjetno responzivniji nego prije, a sistem sa instaliranim AVG-om malo brži nego što je to bio slučaj sa nekim od prethodnih verzija.

Nažalost, tamo gdje je najbitnije – u uklanjanju virusa – AVG Antivirus je zakazao. Kao prvo, program izuzetno sporo premješta pronađeni malware u karantin, odnosno Virus Vault. Toliko to sporo radi, da smo isprva pomislili da program to zapravo ne može obaviti, da je zaglavio. Povrh svega, za razliku od konkurentnog softvera, nakon brisanja dijela testne kolekcije virusa tražio je restartovanje sistema.Kao drugo, sposobnost otkrivanja virusa mu je užasna. Na istim malware uzorcima, AVG Antivirus Free je imao 41 posto lošiju detekciju od Avasta. S obzirom na to da smo prikupili uzorke, kako novijeg, tako i starijeg malwarea, pretpostavljamo da mu prosjek kvari slaba detekcija starijih virusa i trojanaca, budući da se AVG po tom pitanju pokazao kao jedan od najslabijih na velikom usporednom testu besplatnih antivirusa kojeg smo radili prije par godina. To nije nimalo zanemarljiva AVG-ova osobina, jer nikada ne znate šta vam može dospjeti na računar putem zaraženih USB stickova i memorijskih kartica, niti na šta možete naići na računarima svojih poznanika. Štaviše, sve je više sigurnosnih stručnjaka koji ističu opasnost od "zastarjelog" malwarea kojim se izbjegavaju nove detekcijske tehnike.

Prema tome, AVG Antivirus Free 2015 valja zaobilaziti, barem dok je pristojne besplatne konkurencije u vidu Avasta i Comodo Antivirusa. Ukoliko ipak osjećate čudnu privrženost firmi, antivirus možete pronaći na linku ispod, kao i probnu verziju kompletnijeg plaćenog Internet Security paketa sa integrisanim firewallom i enkripcijskim alatom.

http://free.avg.com/eu-en/free-downloads

1/1

 

Ocjena: 3

Cijena: besplatno

PLUS
Interfejs, optimizovanost u odnosu na ranije verzije, File Shredder, skeniranje emailova

MINUS
Sporo uklanjanje virusa sa sistema, relativno loša detekcija

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Pentium na 1.5GHz, 512MB RAM, Windows XP
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM