Trend pojednostavljivanja softvera do neprepoznatljivosti nije zaobišao ni švicarsku kompaniju Acronis. Njihov nekada kompleksni program za pravljenje backupa podataka i kompletnog sistema, True Image, u najnovijoj verziji se pretvorio u sladoled od vanilije bez ikakvih soseva, pa čak i posipa, što bi čak i ljubiteljima sladoleda moglo biti prejednostavno. Međutim, kao što nas historija uči, postoji širok krug ljubitelja ukusa obične vanilije, pa se njima Acronis i prilagodio.

True Image 2015 donosi totalno redizajniran interfejs prilagođen izgledu Windowsa 8, što u prevodu znači veliku dugmad i odsustvo suvišnih grafičkih elemenata poput sjenki. Ono što je još bitnije jeste prerada same filozofije rada u programu, iz kojeg su uklonjene sve one stvari za koje Acronis tvrdi da ih koristi mali broj korisnika i za koje firma smatra da su nepotrebne. Spisak mogućnosti "nestalih u akciji" je podugačak (odsutni su, na primjer, File Shredder, Mail Backup i prosta mogućnost sortiranja backupa po datumu), pa ako ste dugogodišnji korisnik proizvoda ove kompanije, za sada se suzdržite od prelaska na novu verziju – jer, sretni nećete biti.

Najbolja mogućnost u True Imageu 2015 je u stvari integrisani Universal Restore, kojim imate mogućnost prebacivanja sistema na bilo koji računar, sa drugačijim hardverom.

Svi ostali bi, pak, mogli biti zainteresovani za jedan od najlakših procesa zaštite podataka kojeg mogu isprobati. Nakon jednostavne i neproblematične instalacije, u True Imageu 2015 bukvalno nemate šta drugo raditi nego početi praviti backup. Ukoliko ne želite defaultni izbor pravljenja sigurnosne kopije kompletnog sistema, možete to uraditi sa pojedinačnim folderima i particijama preko Add Backup/Create New Backup menija u dnu ekrana, te selektovanja podataka koje želite sačuvati i lokacije na koju će ih Acronis True Image spakovati. Pri tome će vam se postepeno, u koracima otkrivati naprednije opcije kako vam budu trebale, umjesto da vas program odmah zaspe njima.

Recimo, tek nakon određivanja lokacije backupa, dobit ćete mogućnost enkripcije, zatim podešavanja nivoa kompresije, vrste enkripcije, inkrementalnog i kompletnog backupa, liste izuzetih fajlova, dijeljenje arhive na manje fajlove, te na kraju, određivanja vremena kada će se backup izvršiti – odmah, za jedan ili za šest sati.

1/1

Vraćanje podataka iz backup arhive je podjednako lagano – potrebno je samo da izaberete backup projekat sa liste, pritisnete Recover dugme i označite šta tačno želite vratiti. Nažalost, kao što to obično biva kada neka kompanija požuri da sreže funkcionalnost i redizajnira interfejs tako da ga i mravojedi mogu koristiti, funkcionalnost ispod haube je sve samo ne ispolirana. Konkretno, vraćanje podataka traje čitavu vječnost uz defaultne postavke kompresije koje arhivu nisu mnogo smanjile u odnosu na izvorne fajlove. Kako stvari stoje, sve što nije backup cijelog sistema nego odabranih foldera daleko je brže enkriptirati nekim drugim programom i jednostavno prebaciti na vanjski disk ili u cloud. Comodo Backup, Areca Backup i Create Synchronicity sasvim su solidne i brže besplatne zamjena za komercijalne alate, naročito za manje zahtjevne korisnike na koje Acronis redizajnom i cilja.

Najbolja mogućnost u True Imageu 2015 je u stvari integrisani Universal Restore, kojim imate mogućnost prebacivanja sistema na bilo koji računar, sa drugačijim hardverom. Drugim riječima, ovo je super stvar za migraciju sistema. Također korisna opcija kreiranja boot diska kojim ćete spašavati sistem ukoliko nešto ode u helać nalazi se u Tools sekciji i krije mogućnost kreiranja bootabilnog USB sticka, DVD-a ili ISO fajla kojeg ćete naknadno snimiti na DVD.  

Probnu verziju možete skinuti sa zvaničnog sajta i ocijeniti da li vam navedeno vrijedi 50 eura. Ukoliko vam je potreban cloud backup, True Image 2015 se može lako povezati sa vašim Acronis Cloud profilom – pod uslovom da ste se iskeširali za njega. Što se mene tiče, ja ću ovo da zaobilazim kao zec ražanj.

http://www.acronis.com/en-eu/personal/pc-backup/

Ocjena: 4

Cijena: 50 eura

PLUS
Interfejs, dosta skrivenih naprednijih opcija, Universal Restore za migraciju

MINUS
Izbacivanje mogućnosti zato što su navodno bile slabo korištene, sporo vraćanje backupa

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Pentium na 1GHz, 1GB RAM-a, Windows XP SP3 (ne važi za Windows XP x64)
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM