U stalnoj potrazi za novim stvarima, neobičnim oblicima života i zanimljim softverom, naišli smo na, barem na papiru inovativni web browser po imenu Sundance, napravljen na Internet Explorerovom Trident engineu. Na zvaničnom web sajtu stoji da je "Sundance jednostavan i brz web browser specijalno dizajniran za kompleksne web pretrage". Dakle, njegovim autorima neskromnosti ne nedostaje. Good. Osim jednostavnog obavljanja napredne Internet pretrage, program sadrži i RSS čitač, kao i primitivni WYSIWYG editor web stranica u kojem vjerovatno nećete napraviti ništa korisno, ali nebitno – važno je da je tu, je li tako? Nije?

U praksi se Sundance pokazao kao jedna sasvim drugačija – i to triput pregažena – zvjerka u odnosu na sliku kakvu njegovi autori pokušavaju izgraditi. Interfejs izgleda kao neka opasno zastarjela verzija Maxthonovog, ali sa mnogo više naprednih opcija. Da krenemo od one glavne: u traci sa alatima smještenoj na lijevoj strani interfejsa nalazi se dugme za naprednu pretragu nazvano "Search Assistant", koje bi vam trebalo skratiti vrijeme pretrage tako što umjesto upisivanja različitih parametara možete da ih izaberete iz padajućih listi. Na primjer, ovdje lagano možete pretraživati različite tipove dokumenata poput PDF-ova i DOC fajlova, na jeziku na kojem želite, na željenoj domeni i uz označavanje neželjene riječi. Također možete direktno pretražiti Wikipediu, pri čemu će vam se relevantan članak odmah otvoriti u glavnom prozoru, kao i odabrati Bing za naprednu pretragu umjesto Googlea.  

Klikom na dugme "Redirect to new browser" aktivirate split screen, pri čemu se svaki novi link otvara u desnoj polovici browsera, u sporednom prozoru. Sidebar također krije praktičnu prečicu do Google Translatea kojom prevodite sajt na kojem se trenutno nalazite.

Dakle, generalno, ideja je zanimljiva. Međutim, ono što Sundance čini nemogućim za normalnu upotrebu je obilje bugova, nestabilnost i neispoliranost najosnovnijih karakteristika koje su u ostalim browserima već davno dotjerane do savršenstva. Pogledajte, recimo, naslovnu sliku ovog teksta – pakleni error sa krajnje informativnom porukom "Unspecified Error" često nastaje kada brzo zatvarate i otvarate tabove. Ukoliko budete imali sreće, možda ugledate i "Access Violation" error.

1/1

Dalje, odabir komandi preko kontekstualnog menija u WYSIWYG Designeru ponekad ne funkcioniše, dok sam osjećaj rada u browseru vuče na pećinsko doba. Iritantne po defaultu aktivne "mogućnosti", poput iskakanja neukusno dizajniranog Breaking Newsa (zamislite da Discover u Operi Blink nije u posebnom prozoru, nego da vam stalno iskače pred nosom) preko pola ekrana natjerat će vas da se zarovite u opcije kako biste ih poisključivali umjesto da uživate u pregledanju weba. Tu je čak i nemogućnost selektovanja URL-a nakon dvostrukog (trostrukog ili peterostrukog) klika kao da je '99.

I najzad, iako još uvijek nema podršku za pluginove, Sundance se povremeno vuče kao puž golać preko ćumura, čemu doprinosi i bugovito ponašanje interfejsa u slučaju da je opcija "Smart background" aktivna. Dotična prebacuje kolorit interfejsa u tamnije nijanse kako browser ne bi odudarao od tamnog sajta, ali boja se ponekad vraća sama od sebe na svjetliju varijantu.  

Očigledno je da je Sundance daleko od toga da bude gotov proizvod, uprkos tome što su ga autori optimistično označili verzijom 4.5.0.2. U ovakvom stanju, program je tako veličanstveno beskoristan, da ga se isplati isprobati zabave radi.

http://digola.com/sundance.html

Ocjena: 2

Cijena: Besplatno

PLUS
Zanimljiv koncept, napredna pretraga

MINUS
Nit' je brz, nit' je jednostavan, nit' radi

SPECIFIKACIJE:
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM