Ne dopustite da vas gornji naslov zavara – iako bi na prvi pogled mogli pomisliti kako je FXiTe samo još jedna klasična alternativa Notepadu, riječ je zapravo o, kako kažu na zvaničnoj stranici, “naprednom krosplatformskom tekst editoru” namijenjenom programerima.

Instalacija je nepostojeća, a program po defaultu dobivate u portabilnoj verziji koju je dovoljno unzipovati kako bi je mogli početi koristiti. Interfejs je na prvi pogled malo zbunjujući, jer umjesto klasičnih ikonica i tipki donosi obojene tipke koje nude pristup standardnim opcijama (New file, Save, Save as, Copy, Paste, Set mark, Goto mark, itd.). A ubrzo nakon što primijetite obojene tipke, zapazit ćete i podršku za rad sa više dokumenata u odvojenim tabovima. Pored toga, FXiTe nudi i podršku za split-view pregled pojedinačnih dokumenata, što je i više nego korisno za jednostavan pregled više dijelova dokumenta bez potrebe za konstantnim skrolanjem, pogotovo kada u obzir uzmete i podršku za različit stepen zooma na pojedinačnim dijelovima dokumenta, kao i jednostavno drag’n’drop kopiranje dijelova dokumenta.

Nažalost, obzirom da program ne podržava afrikate (čćžšđ slova), svakako možete zaboraviti na njegovu upotrebu ukoliko želite klasični tekst editor. Ali, ukoliko pišete na engleskom jeziku i želite svoje tekstualne dokumente jednostavno eksportovati u PDF ili ste programer kojem treba tekst editor sa podrškom za syntax highlighting za preko 40 programskih jezika, Lua scripting engine, podrška za snimanje i rad sa Macro komandama i gomila drugih opcija, svakako isprobajte FXiTe.

http://code.google.com/p/fxite

1/1

 

Besplatan