Želite pokazati prijateljima, kolegama ili familiji kako da urade nešto na kompjuteru, ali se ne želite zamarati sa korištenjem video ili sceen capturing programa kako bi isti proces snimili na svom kompjuteru? Nema problema – instalirajte LICEcap i umjesto snimanja videa, u nekoliko sekundi kreirajte animirani GIF sa željenim objašnjenjem.

Sama instalacija programa je jednostavna i neće vas zamarati raznoraznim toolbarovima i nepotrebnim adware softverom. Sa druge strane, LICEcap interfejs bi vas na prvu mogao zbuniti, jer ne nudi nikakve menije i skoro nikakve dodatne opcije – nakon pokretanja programa, dočekat će vas tek prazan prozor, kojeg možete po želji povećavati i smanjivati kako bi obilježili tačno određeni dio ekrana kojeg želite snimiti.

Što se tiče načina rada, dovoljno je odrediti dio ekrana kojeg želite snimiti (nažalost, ne postoji opcija za full-screen snimanje), kliknuti Record, odrediti ime i lokaciju izlaznog fajla i kliknuti Save, nakon čega LICEcap počinje proces snimanja. Samo snimanje možete pauzirati i prekinuti putem posebnih tipki, a tu su i dodatne opcije za naglašavanje klikova mišem, kao i ubacivanje posebnih ekrana sa željenim natpisima ili objašnjenjima u finalni GIF fajl.

Očekivano, svaki iole duži GIF fajl će biti velik (pogotovo ako budete snimali animacije ili isječke videa), ali ni to ne bi trebao biti problem sa modernim brzim konekcijama, tako da snimljene fajlove možete bez problema uploadovati na Internet i tako ih podijeliti sa drugima.

www.cockos.com/licecap

1/1

 

Besplatan