Uprkos tome šta korisnici Linuxa i MacOS-a govorili, Windowsi su i dalje najpristupačniji operativni sistem. Ipak, uprkos svemu što nude, Windowsima ponekad nedostaje pragmatičnog razmišljanja i fleksibilnijeg pristupa, kao i nekih opcija koje bi možda bile korisne ili poželjne među širim korisničkim masama. Međutim, danas ćemo vam otkriti kako da pristupite određenom broju sistemskih alata koji su integrisani u Windowse, a koji nužno nemaju veliki shortcut na desktopu ili svima poznat način kako da do istih dođete. Alati se mogu naći u verzijama 7 i 8, te se kriju kako u Start meniju, tako i duboko u komandnim promptovima unutar Run opcije. Korisnici Sedmice će morati unijeti određene parametre u Run box, dok će vlasnici Osmice neke od alata eventualno morati potražiti u Settings kategoriji unutar Search ekrana. Na kraju, sigurni smo da za neke od ovih alata već i znate, ali to i dalje ne znači da poznajete sve načine kako da ih kvalitetno iskoristite. 

Windows Memory Diagnostic 

Ako mislite da vam se sistemska memorija čudno ponaša, na Internetu je moguće pronaći mnoštvo različitih dijagnostičkih alata koji bi vam mogli pomoći da riješite ovaj problem. Međutim, s obzirom da se kod problema sa memorijom jako često dešava da računari tek privremeno rade ili u potpunosti odbijaju poslušnost, integrisani Windows Memory Diagnostic alat bi mogao biti od koristi. Naime, da biste došli do ovog alata samo trebate upisati njegovo ime u Search box, te će se on odmah pojaviti – i ne zaboravite da će vam trebati administratorske ovlasti da se istim koristite.

Nakon što pokrenete program, bit će vam ponuđene dvije opcije: restart računara odmah sa pokretanjem testa nakon restarta, te pokretanje testa sljedeći put kada pokrenete vaš računar. U oba slučaja, alat će izvršiti dijagnostiku sistemske memorije, te se nadamo da vam neće pronaći bilo kakve probleme – a u slučaju da se to desi, obavezno se javite u servis. Konačno, za one napredne korisnike, ne zaboravite da se pritiskom na dugme F1 prilikom pokretanja softvera može pristupiti meniju sa opcijama, a unutar kojeg možete podešavati vrstu skeniranja / dijagnostike, stanje cachea, te pass count, odnosno broj “skeniranja” memorije.

Resource Monitor 

Task Manager? Naravno da znate šta je. Međutim, ovo je samo osnovna, običnim korisnicima pristupačnija verzija jednog drugog alata - Resource Monitora. Do njega ćete, naravno, doći na jednak način kao i do Memory Diagnostic alata, a to je upisivanjem naziva u Search alat na Start meniju ili odabirom opcije Resource Monitor na Performance segmentu unutar samog Task Managera.

1/1

 

Resource Monitor vam nudi mnoštvo različitih alata koji su fokusirani na dijagnostiku potrošnje vaših sistemskih resursa, uključujući CPU, sistemsku memoriju, diskove, grafičku karticu, itd. Ipak, ako baš želite, možete posmatrati i potrošnju po pojedinačnim procesima, što će vam omogućiti da vidite koji to tačno sistemski procesi kradu vaše dragocjene resurse ili koji ponajviše komuniciraju sa Internet adresama. Konačno, obzirom na ogroman broj malware softvera, te bloatware alatâ koji usporavaju rad vaših računara i laptopa, ovdje biste mogli pronaći rješenja na probleme sa usporavanjem i memorijskim nedostacima, a za koje ne možete utvrditi siguran uzrok.

Computer Management 

Ako želite čitav paket Console sistemskih alata, najjednostavniji način da im pristupite jeste da upišete Computer Management u Search box na Start meniju. Time ćete otvoriti glavnu aplikaciju koja, između ostalog, kontroliše Resource Monitor, Task Manager i slične sistemske alate. Ipak, tu se nalazi još mnoštvo toga, pa bacanje pogleda svakako može biti vrlo zanimljivo, ali i korisno.

Od drugih alata koji se nude, tu su još i Task Scheduler, alat koji vam omogućava da automatizujete određen procese u vašem operativnom sistemu i tako olakšate korištenje istoga. Pored toga, tu je i Event Viewer, alat koji nudi pregled događaja unutar samog operativnog sistema – instalacija novog softvera ili blue screen of death, tamo ćete sve naći. Device Manager i Shared Folders su vam već sigurno poznati, dok Disk Management nudi opcije kontrole i stvaranja particija bez da vam je neophodan neki softver sa Interneta. Konačno, Services može biti vrlo koristan da otkrijete određene “lopove” koji vam kradu sistemske resurse, pa ako vidite da su neki procesi postali jako gladni, budite na oprezu i sve dobro iskenirajte.

Advanced User Accounts 

Većina nas i dalje dijeli naše računare sa srodnicima, tako da je neophodno imati i više različitih korisničkih profila. Ipak, iste ponekada treba i administrirati i postaviti “na svoje mjesto”, a to je moguće kroz već ugrađene sistemske alate i opcije. Ipak, postoji način kako otključati i dodatne opcije vezane za administraciju korisnika, a koje bi vam mogle biti zanimljive ako imate potrebu da dodatno ograničite (ili oslobodite!) druge korisnike vašeg računara.

Pritiskanjem kombinacije Windows tipke i slova R pokrećete Run dialog box, a nakon toga možete upisati ili netplwiz ili control_userpasswords2 da biste otvorili Advanced User Accounts segment. Iako vam se neke stvari mogu činiti poznatim, ne zaboravite da se ovdje nalazi i Local Users and Groups alat, a pomoću kojeg možete vršiti i naprednu administraciju grûpa korisnika. Ipak, ove opcije nisu dostupne na Home verziji Windowsa, pa to imajte na umu u slučaju da iste ne možete pronaći na svom računaru.

Group Policy Editor 

Ako posjedujete Professional ili Ultimate izdanje Windowsa, unutar njih se krije i Group Policy Editor alat, a koji vam može biti izuzetno koristan ako ste napredni korisnik. Naime, ovaj alat nudi mnoštvo opcija koje koriste sistem administratori kako bi podesili i “zaključali” računare unutar svojih mrêža. Ipak, nemojte se odmah predavati, jer Group Policy Editor i dalje sadrži mnoštvo opcija u kojima će se i standardni korisnici snaći, dok će profesionalci itekako cijeniti ovaj alat.

Jedan od primjera opcija koje možete aktivirati putem ovog alata jeste uklanjanje lock screen funkcije u Windowsima, te automatsko prebacivanje na log-in ekran. Naravno, za ovakve stvari je potrebno i poznavanje onoga šta radite, ali uz malo znanja i pažljivo rukovanje možete postići zaista mnogo toga. A ako se pitate kako doći do ovog alata – upišite gpedit.msc u Start meni ili na Start Screenu i opalite po Enteru.

MSConfig 

Da, u pitanju je još jedan alat za koji ste sigurno čuli, ali i vjerovatno koristili čak i ako ste Windows početnik. Ipak, MSConfig je iznimno koristan alat koji je itekako važan za ugodnije korištenje vašeg operativnog sistema, pogotovo ako imate jako puno programa koji se pokreću automatski sa učitavanjem operativnog sistema. Međutim, prije nego je Windows 8 u svom Task Manageru dobio i startup tool manager, MSConfig je bio jedini način da podesite koje sve programe želite da se pokreću zajedno sa vašim Prozorima.

Ipak, podešavanje startupa programa nije jedina stvar koju MSConfig može odraditi za vas. Pored toga, putem ovog alata možete odabrati i servise koje (ne) želite da vam se pojavljuju, a to je i boot alat pomoću kojeg možete konfigurisati dual boot opcije, odnosno podizanje operativnog sistema ako imate dvije različite verzije. Naravno, do MSConfiga dolazite putem search boxa na Start meniju, a za korištenje vam trebaju admin ovlasti.