Eh, Cyberlink. Koliko god se trudili da unaprijede i promovišu svoje druge proizvode, uvijek ćemo ih pamtiti po PowerDVD-u. Međutim, zadnji put kada smo se družili sa njihovim programom za obradu fotografija, PhotoDirectorom, pokazalo se da je riječ o jednom od firminih najboljih i najkorisnijih alata, s kojim možete odraditi solidnu količinu kreativnog posla na fotografijama. Podsjećamo, radi se o programu za nedestruktivno editovanje fokusa, boja, kvalitete i ostalih osobina fotografija, koje zatim možete grupno eksportovati sa watermarkovima i željenim parametrima. Interfejs mu je intuitivno podijeljen na Library, Adjustment i Edit sekcije, od kojih ova zadnja sadrži razne filtere za dodavanje i oduzimanje objekata slikama, dotjerivanje portreta i slično, dok u Adjustmentu poboljšavate generalne karakteristike slike poput ekspozicije, osvjetljenja, kontrasta, oštrine, HDR-a i kolorita.

Doguravši ovih dana do šeste verzije, PhotoDirector se pokušava nastaviti razvijati velikim koracima, tako da ova verzija donosi nekoliko bitnih noviteta usmjerenih na casual korisnike, kao i brže eksportovanje fotografija te proširenu podršku za RAW formate. Autori ponosno ističu da nude mogućnosti koje je moguće pronaći u dvostruko skupljim konkurentnim programima potpuno fokusiranim na profesionalce. Da budemo iskreni, to je obično zamazivanje očiju, pošto nova verzija definitivno predstavlja korak unazad.

Za početak, tu je nova tehnologija spajanja fotografija u panorame, što bi trebalo rezultirati neprimjetnim spojevima među slikama, a bez potrebe da ih prije toga isječete i na drugi način pripremite. Prema našem testu, to je upravo ono što se NIJE dešavalo: panorame su nam redovno imale vrlo vidljive artefakte na spojevima fotografija.

Umjesto ubacivanja Face Swapa, radije bismo vidjeli poboljšanja u Content Aware Removalu, alatu za uklanjanje plastičnih flaša i balege iz scena prirode.

Dalje, alat koji se zove "Skin Tone" zadužen je za korigovanje boje kože i njeno fino podešavanje preko Strength, Tint i Warmth slidera. Rezultati mogu izgledati realistično ukoliko se malo potrudite oko njihovog štimanja, a u slučaju da selekcija kože zahvati i ostale površine slične boje (npr. zidove), na raspolaganju imate alat kojim ćete ukloniti takve viškove sa maske. Odlična stvar, ali i jedina nova opcija koja ima smisla.

I konačno, Face Swap je zanimljiva nova opcija označavanja više sličnih grupnih fotografija kako bi program izabrao najprivlačnija lica sa njih i ubacio ih na istu sliku, te na taj način eliminisao "crne ovce" koje su žmirile ili se kreveljile tokom snimanja. Teoretski. Naime, postoji dobar razlog zašto Cyberlink među sample fotografijama koje isporučuje sa probnom verzijom PhotoDirectora nije uključio one za testiranje Face Swap mogućnosti, jer bi u tom slučaju potencijalni korisnici skontali da je dotična tu zasad samo marketinga radi. Face Swap će u sadašnjem izdanju od grupnih fotografija uglavnom stvarati nešto što je najlakše opisati kao totalni užas izvučen iz najstrašnijih horor filmova. Ako snimate film o duhovima i treba vam inspiracija za izobličene glave, samo isprobajte ovo. Sasvim je jasno da su Face Swapu, da bi funkcionisao kako treba, potrebne grupne fotografije ljudi u istim pozama, sa potpuno istim osvjetljenjem, uglom snimanja i udaljenošću kamere, jer sve, ali baš SVE ostalo "zbuni" program. Iskreno, nije nam jasno zašto je Cyberlink forsirao implementiranje ove očigledno nedovršene opcije, jer je PhotoDirector dovoljno bogat drugim mogućnostima.

1/1

Mišljenja smo da je Cyberlink trebao preskočiti ovogodišnju nadogradnju PhotoDirectora, jer je klimavim alatom za izradu panorama i katastrofalnim Face Swapom umanjio njegovu vrijednost. Sada imamo komplikovanu situaciju gdje je on zaslužio peticu ako znate šta treba zaobilaziti, ali takvu ocjenu sami noviteti nisu zaslužili. Umjesto ubacivanja Face Swapa, radije bismo vidjeli poboljšanja u Content Aware Removalu, alatu za uklanjanje neželjenih objekata sa fotografije, poput plastičnih flaša i balege iz scena prirode. Dotični je uglavnom koristan, ali mu onaj "Content Aware" opis ponekad ne pristaje, budući da nam je u jednom momentu umjesto trave zalijepio planinu na mjestu uklonjenog objekta. Osim toga, PhotoDirector nam je par puta nam i zaglavio – od te tužne karakteristike Cyberlinkovih programa je izgleda izuzet jedino PowerDVD.

Mi smo testirali Ultra varijantu PhotoDirectora 6, ali na raspolaganju imate i jeftinije, takozvano Deluxe izdanje koje ne sadrži sve novitete, kao ni podršku za izradu 4K slideshowa. Ne znamo šta je to "Deluxe" u tome što je ta verzija programa osakaćena, ali eto – Ultra je oduvijek predstavljala kompletno Cyberlink iskustvo. Za one istinski multimedijalno osviještene i novčano podmazane, tu je i PhotoDirector 6 Suite od 150 dolara, sa ColorDirector 3 podrškom za color grading videa. Probnu verziju možete pronaći ovdje.

Ocjena: 4

Cijena: 100 dolara

PLUS
Korigovanje generalnih parametara fotografije, filteri, dotjerivanje portreta, Skin Tone

MINUS
Klimavi noviteti, nestabilnost

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Pentium D 3.0GHz, 2GB RAM, 128MB video memorije, Windows Vista ili OS X 10.6.8
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM