O Maxthonu uglavnom imamo riječi hvale – taj web browser je čudo neviđeno kada je u pitanju dizajn interfejsa, a ni po pitanju stabilnosti nije za odbaciti. Podsjećamo, riječ je o programu koji zarad boljeg prikaza web sajtova i brzine sadrži dva enginea, Trident iz Internet Explorera i WebKit.

Istoimena firma je upravo objavila novu verziju Maxthona, znakovito nazvanu MxNitro, za koju tvrdi da je najbrža stvar koja se na računarima pojavila još od DOS-a. Slogan na zvaničnom sajtu MxNitroa glasi: "Brzina koju možete vidjeti vlastitim očima", čime autori žele poručiti da ih ne zanimaju mjerenja brzine browsera u milisekundama i nekakve teoretske brzine renderiranja JavaScripta, nego prednosti od kojih prosječan korisnik može imati koristi u svakodnevnom radu. Jedno je sigurno: nakon ove tvrdnje, nema tog ljubitelja eksperimentisanja sa raznoraznim softverom koji će preskočiti priliku da MxNitro i isproba.

E, sad, što se tiče tih famoznih utisaka u svakodnevnom korištenju, nakon svih silnih obećanja da se radi o najbržem web browseu na tržištu, korištenje MxNitroa pomalo ima efekat hladnog tuša. Najprije da krenemo od pozitivnih stvari – ne znam da li će to važiti i za vas, ali ja nisam nikada vidio da se neki program brže instalirao od ovoga. Ne znam da li je moguće tri puta trepnuti prije nego što se stvarčica ugnijezdi na hard disk, ali po tom pitanju MxNitrou nema ravnog. Naravno, to znači da možete zaboraviti na određivanje foldera i particije na kojoj će se on instalirati.

Drugo, ideja minimalističnog interfejsa u cilju smanjenja zauzeća sistemskih resursa ovdje je dogurana do (minimalističkog) maksimuma. Iako volim kada web browser ima obilje opcija, od kvalitetnog bookmarksa managera, preko fleksibilnog Speed Dial taba, pa do mogućnosti uređivanja trake s dugmadima, moram priznati da je minimalizam MxNitroa osvježavajući. Korisnik ne mora razmišljati ni o čemu dok ga koristi! A, opet, tu su bookmarks i "Home" dugme u gornjem desnom uglu interfejsa, te veliko dugme za povratak na prethodnu stranicu u gornjem desnom uglu interfejsa. U prevodu, MxNitro je bolje "skinuo" ideju nekomplikovanog surfanja Opere Blink nego sami njeni autori.

Međutim, očigledno mu treba još mnogo razvoja prije nego što preraste fazu ružnog pačeta. Neki od komentatora na našu vijest o dostupnosti browsera žalili su se kako je on u stvari ubitačno spor te da ni u kom slučaju ne odgovara tvrdnjama njegovih autora. Oni istovremeno i jesu i nisu u pravu. Naime, nama se desilo isto – nakon instalacije na konfiguraciju sa 32-bitnim operativnim sistemom, MxNitro se vukao kao pingvin poslije kace kiselog kupusa. Za neke od sajtova mu je trebalo i pet minuta da ih učita. Živa istina. Stoga smo ga isprobali na 64-bitnom OS-u i gle čuda – pročepio je!

Pokretanje je munjevito, kao i rad sa mnogo otvorenih tabova. Za one kojima je mrsko preko kontekstualnog menija na polju sa adresama odabrati opciju "Paste and search", tu je za to predviđeno dugme odmah pri vrhu interfejsa kada otvorite novi tab. MxNitro se generalno ponaša vrlo responzivno te pojedine sajtove učitava izuzetno brzo, dok na drugima nećete primijetiti razliku u odnosu na druge web browsere. Osim pri pokretanju, najvidljivije ubrzanje tiče se učitavanja pojedinih linkova unaprijed, za koje u Maxthonu kažu da je tehnologija koju će patentirati, a što, na primjer, rezultira gotovo trenutnim učitavanjem pojedinih sajtova nakon klika na njihove linkove u Google pretrazi.

1/1

S druge strane, ono što nas je začudilo jeste činjenica da opcijama daleko bogatiji Slimjet, o kojem smo također nedavno pisali, ima nekih 15-20 posto manje memorijsko zauzeće od MxNitroa sa desetak otvorenih tabova, sa istim web sajtovima u oba programa. Također, bilo bi lijepo da se svojevrsni speed dial u vidu kartice sa popularnim sajtovima koja se pojavi prilikom otvaranja novog taba ili klika na URL polje može prilagođavati.

Dakle, ukoliko ga planirate isprobati, za početak neka to bude na 64-bitnom Windowsu i pripremite se na to da možda neće sve funkcionisati kako treba, a budući da je riječ o testnoj verziji, suzdržat ćemo se od ocjenjivanja programa. Nadamo se da će finalna biti objavljena uskoro, jer ovo bi vrlo lako mogao biti "Chrome 'mjesto Chromea".

http://usa.maxthon.com/mxnitro/

Cijena: besplatno

PLUS
Brzina, responzivnost, interfejs

MINUS
Bugovi, minimalizam ne treba da znači i izbacivanje osnovnih opcija

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Windows XP
Testirano na: Core i5 2.67GHz, 4GB RAM