Sve je veći broj korisnika, kako "običnih", tako i poslovnih, koji se u zaštiti računara od zlonamjernog softvera više uzdaju u svoj oprez nego u antivirusne programe. Kao što je i lososima na grani jasno, ne postoji savršen antivirus – jedan će biti i previše efikasan, izbacujući obavještenja o lažnim detekcijama, drugi će biti prespor, treći će biti brz, ali šupljikav poput švicarskog sira i tako dalje.

Komercijalni Bitdefender Antivirus se tu uklapa kao jedan od onih sa najboljom reputacijom i rezultatima nezavisnih testiranja. Pored toga, BitDefender je i jedan od najjednostavnijih za korištenje, pa smo njegovu novu verziju odlučili detaljno isprobati i usporediti sa trenutno najboljim besplatnim antivirusom, Avastom.

Noviteti koje Antivirus Plus 2015 donosi prije svega se odnose na takozvani OneClick Security sistem upravljanja njegovim interfejsom, a čija svrha je omogućavanje napredne antivirusne zaštite za totalne početnike. I da vam kažemo, to uglavnom solidno funkcioniše – ako uzmete u obzir da mnogi ljudi nevični zaštiti vlastitih podataka nemaju strpljenja da nauče baratati besplatnim antimalware i firewall programima, Bitdefenderov ultra-jednostavni pristup dobrim dijelom vrijedi novca.

Šta ovo tačno znači? Pa, između ostalog, Antivirus sadrži različite profile koji se automatski aktiviraju u zavisnosti od toga da li radite, gledate filmove ili se igrate na računaru. Program će prilagođavati zauzeće sistemskih resursa tim aktivnostima, kako vam ne bi smetao – ideja autora je da ga naprosto instalirate i zaboravite da je tu. Stoga čudi to što je taj ključni novitet po defaultu isključen, pa svakako ne propustite da u "Bitdefender Profiles" prozoru koji će se pojaviti nakon instalacije programa aktivirate ovu mogućnost.

Osim toga, Antivirus Plus 2015 donosi i poboljšan sistem automatizovanog primjenjivanja odgovarajućih akcija na otkrivenim virusima te ima mogućnost automatskog popunjavanja bankovnih i ličnih podataka pri online shoppingu. Dakako, plaćanje se odvija u sigurnom okruženju Bitdefenderovog Safepay izolovanog browsera, kojeg je osim u okviru Bitdefenderovog antivirusa moguće i odvojeno skinuti. Sve ovo rezultira time da program ne gnjavi raznoraznim notifikacijama i ne zahtijeva iscrpno konfigurisanje – hvale vrijedna karakteristika u usporedbi sa podešavanjem Avasta ili Comodo Antivirusa.

AP 2015 izlazi u susret i iskusnijim korisnicima: klikom na predimenzioniranu Protection/Antivirus dugmad u glavnom prozoru dolazite do naprednih antivirusnih opcija na kakve smo i navikli u konkurentnim alatima. Tu je upravljanje System i Quick Scan profilima, uz mogućnost definisanja vlastitih pravila skeniranja. Zatim, podešavanje osjetljivosti i zauzeća sistemskih resursa pri traženju malwarea, skeniranje USB-ova, arhiva, emailova, spisak fajlova izuzetih od skeniranja te nezaobilazna karantena. Ovo zadnje nije baš najbolje riješeno, jer, koliko smo primijetili, ne postoji način za lagano selektovanje većeg broja virusa smještenih karantenu. Naravno, ukoliko vam se ne dopada automatizacija, na raspolaganju imate i mogućnost deaktiviranja automatskog odabira akcija koje će program primijeniti na pronađenim virusima. U Privacy sekciji krije se i File Shredder, alat koji će trajno obrisati određeni fajl ili folder s diska i tako onemogućiti njegovo vraćanje pomoću za to predviđenih programa. Sve korisno, sve super, je li tako?

1/1

Nažalost, iz nekog nama nepoznatog razloga, Antivirus Plus 2015 sadrži i alat za "čišćenje Registryja". Treba li napominjati da je dotični pronašao neke "probleme" u Registryju tek instaliranog sistema? U stvari, kompletan TuneUp modul je prošaran glupostima poput Disk Defragmentera koji se ne ističe ni po čemu posebnom i Startup Optimizera koji, naravno, neće optimizovati startup sistema. Ovo je potencijalno štetna stvar imajući u vidu da su noviteti ovog programa usmjereni na početnike koji lako podliježu ideji "ubrzanja" PC-a čišćenjem Registryja i temp fajlova i sličnim stvarima. Zbog toga je TuneUp modul najbolje zaobilaziti.

E, sad, ono najbitnije: efikasnost programa. Bitdefender Antivirus 2015 smo sa najvećom osjetljivošću antivirusnog enginea testirali na nekoliko hiljada trojanaca, virusa i ostale gamadi prikupljene sa različitih izvora. Ovo možda djeluje previše, ali barem bi trebalo dati relativno kompletnu sliku o nivou zaštite koju je moguće postići sa Bitdefenderom. Isto smo uradili i sa besplatnim Avast Antivirusom, te usporedili rezultate.

Dakle, što se tiče sposobnosti otkrivanja i brisanja virusa, Bitdefender Antivirus je imao 3.3 posto lošiju detekciju od Avasta. Nije mnogo, ali sličan rezultat nam se na različitim kolekcijama malwarea konzistentno pojavljivao iz godine u godinu tokom usporedbi ova dva antivirusa. Oba programa su u stanju izboriti se sa već zaraženim sistemom i blokirati izvršavanje sumnjivih procesa.

Što se tiče brzine skeniranja, tu je Bitdefender potpuno pregažen od strane Avasta, budući da je bio 30 posto sporiji pri skeniranju selektovanog foldera.

Prema tome, jasno je: radi se o solidnom kućnom antivirusu koji pokušava izvući 40 eura za puštanje mozga na pašu, ali i osigurano online bankarstvo. Onim početnicima koji nemaju potrebu za ovim zadnjim, ali i svima koji izbjegavaju Avast Free zbog njegove davne lošije reputacije, savjetujemo da izdvoje vrijeme za upoznavanje s Avastovim opcijama, jer on pruža sasvim prihvatljivu besplatnu antivirusnu zaštitu. I naravno, da stalno gaje zdrave doze paranoje, jer nema tog programa koji će zaštititi neopreznog korisnika.

http://www.bitdefender.com/solutions/antivirus.html

Ocjena: 5

Cijena: 40 eura za Antivirus Plus 2015 / 60 eura za Internet Security 2015 firewall izdanje

PLUS
Sasvim solidna detekcija, jednostavan interfejs, ne traži mnogo konfigurisanja uprkos obilju naprednih opcija, uglavnom ne gnjavi notifikacijama,

MINUS
Detekcija bi trebala biti bolja s obzirom na cijenu, sporo skeniranje, upravljanje malwareom u karanteni je moglo biti malo bolje

SPECIFIKACIJE:
Minimum: 1.6GHz, 1GB RAM, Windows XP SP3
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM